Vermindering van onroerende voorheffing. Voor wie?
14 maart 2023
In deze gevallen kan je een verlaging krijgen van de onroerende voorheffing.
Energiezuinige woning
Bij sloop en heropbouw (vervangingsbouw) en bij ingrijpende energetische renovaties kan je gedurende vijf jaar een korting krijgen op de onroerende voorheffing. Het E-peil bepaalt of een gebouw energiezuinig is of niet. Om de korting te bekomen moet niet alleen voldaan zijn aan het E-peil, maar aan alle EPB-eisen. De korting wordt in dit geval automatisch toegekend.
Er is een korting van 100 procent voor een ingrijpende energetische renovatie die resulteert in een E-peil van E60 of minder. Voor een (gedeeltelijke) herbouw geldt een vermindering met 50 procent als E20 wordt bereikt. Bij een renovatie tot maximaal E10 loopt dat voordeel op tot 100 procent.
Verlaging verdwijnt voor vergunningsaanvragen vanaf 1 oktober 2025
De korting valt weg voor alle aanvragen van een stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 oktober 2025. Oorspronkelijk zou het belastingvoordeel geschrapt worden voor vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2025, maar de termijn is verlengd omdat verbouwers voldoende tijd moeten krijgen voor het samenstellen en indienen van een vergunningsaanvraag. Voor vergunningen aangevraagd voor 1 oktober 2025 blijft de huidige regeling gelden, ook als pas over een aantal jaar voor het eerst onroerende voorheffing moet worden betaald.
Bescheiden woning
Voor een bescheiden woning waarin je zelf gedomicilieerd bent, kan je een vermindering van 25% van de onroerende voorheffing krijgen. Ben je eigenaar of mede-eigenaar van meerdere woningen, dan kom je mogelijk niet in aanmerking voor deze vermindering. Het totale niet-geïndexeerde kadastrale inkomen van al je onroerende goederen gelegen in het Vlaams gewest, mag maximaal 745 euro bedragen.
Personen met een handicap
Zijn er gezinsleden met een handicap dan kan je ook een vermindering krijgen. De vermindering wordt toegekend als er op 1 januari van het aanslagjaar een persoon met een handicap zijn officiële woonplaats in de woning heeft.
Kinderen
Ook wie kinderen heeft, komt in aanmerking voor vermindering. Deze vermindering wordt toegekend als er op een adres op 1 januari van het aanslagjaar minstens twee kinderen gedomicilieerd zijn binnen hetzelfde gezin die recht hebben op gezinsbijslag (de vroegere kinderbijslag). Het voordeel bevat 8 euro forfaitair per kind. Dat basisbedrag wordt vermeerderd met de gemeentelijke en provinciale opcentiemen. Voor kinderen met een handicap wordt de vermindering verdubbeld.
Verdeling voor co-ouders
Sinds 1 januari 2023 kunnen co-ouders aan de Vlaamse Belastingdienst vragen om een proportionele verdeling toe te passen. Ze hebben dan elk recht op een deel van de vermindering, afhankelijk van de periode dat de kinderen bij hen wonen. Als het kind bijvoorbeeld week om week bij een andere ouder inwoont, dan gaat het om 50% voor elke ouder. Let wel: deze verdeling wordt nooit automatisch toegekend. Je moet ze ten laatste op 31 maart van het aanslagjaar aanvragen. Dit doe je met dit formulier.
Vermindering voor huurders
De vermindering voor kinderlast en voor gezinsleden met een handicap geldt ook voor wie een woning huurt. De vermindering wordt toegekend aan de verhuurder, maar hij of zij is verplicht om de korting door te rekenen in de huurprijs, zodat het bedrag finaal de huurder ten goede komt. Als huurder moet je hiervoor op het aanvraagformulier de gegevens van de verhuurder invullen.
Meer info vind je op https://www.vlaanderen.be/onroerende-voorheffing
Aanbevolen artikel