Wat is de onroerende voorheffing?
29 februari 2024
Berekening onroerende voorheffing
Op basis van de aard van het pand dat je bezit en de samenstelling van je gezin wordt aan je huis een fictieve huurwaarde toegekend: het kadastraal inkomen of KI. Het KI is een inschatting van het jaarlijks netto-inkomen dat de woning zou kunnen opbrengen. Op basis van dit kadastraal inkomen wordt de onroerende voorheffing voor je huis berekend. Het kadastraal inkomen wordt jaarlijks geïndexeerd.
De onroerende voorheffing bestaat uit drie delen
- de basisheffing voor het Vlaams Gewest
- opcentiemen voor de provincie
- opcentiemen voor de gemeente
Elke gemeente en provincie bepaalt zelf de hoogte van haar opcentiemen.
De onroerende voorheffing wordt berekend volgens deze stappen. We nemen als voorbeeld een huis met een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van 720 euro.
- indexatie van het kadastraal inkomen
Kadastraal inkomen x indexatiecoëfficiënt van het aanslagjaar
720 euro x 2,0915 (indexatiecoëfficiënt van 2023) = 1.505,88 euro. Dit bedrag wordt afgerond naar het dichtstbijzijnde geheel getal in euro, dus 1.506 euro. - berekening van de basisheffing
De basisheffing op het aandeel van het Vlaams Gewest bedraagt 3,97%. Die wordt afgerond op de eurocent.
3,97% op 1.506 euro = 59,79 euro - berekening van de provinciale opcentiemen
Deze worden berekend op de basisheffing. - berekening van de gemeentelijke opcentiemen
Deze worden berekend op de basisheffing. - Berekening van de totale onroerende voorheffing
Je telt de basisheffing van het Vlaams Gewest, provincie en gemeente met elkaar op.
Vermindering onroerende voorheffing
In sommige gevallen heb je recht op vermindering van onroerende voorheffing.
Energiezuinige woning
Bij sloop en heropbouw (vervangingsbouw) en bij ingrijpende energetische renovaties krijg je een vermindering. Het E-peil bepaalt of een gebouw energiezuinig is of niet. Om de korting te bekomen moet niet alleen voldaan zijn aan het E-peil, maar aan alle EPB-eisen. De korting wordt in dit geval automatisch toegekend.
Bescheiden woning
Voor een bescheiden woning waarin je zelf gedomicilieerd bent, kan je een vermindering van 25% van de onroerende voorheffing krijgen. Ben je eigenaar of mede-eigenaar van meerdere woningen, dan kom je mogelijk niet in aanmerking voor deze vermindering. Het totale niet-geïndexeerde kadastrale inkomen van al je onroerende goederen gelegen in het Vlaams gewest, mag maximaal 745 euro bedragen.
Personen met een handicap
Zijn er gezinsleden met een handicap dan kan je ook een vermindering krijgen. De vermindering wordt toegekend als er op 1 januari van het aanslagjaar een persoon met een handicap zijn officiële woonplaats in de woning heeft.
Kinderen
Ook wie kinderen heeft komt in aanmerking voor vermindering. Deze vermindering wordt toegekend als er op een adres op 1 januari van het aanslagjaar minstens twee kinderen gedomicilieerd zijn binnen hetzelfde gezin die recht hebben op gezinsbijslag (de vroegere kinderbijslag). Het voordeel bevat 8 euro forfaitair per kind. Dat basisbedrag wordt vermeerderd met de gemeentelijke en provinciale opcentiemen. Voor kinderen met een handicap wordt de vermindering verdubbeld.
Wie betaalt?
De onroerende voorheffing wordt betaald door wie op 1 januari van het aanslagjaar belastingplichtig is. Dit is meestal diegene die op dat moment de eigenaar is van de woning. Gaat het om vruchtgebruik dan is de vruchtgebruiker de belastingplichtige.
Wat bij verkoop?
Wordt de woning verkocht, dan moet diegene die op 1 januari de eigenaar was de onroerende voorheffing voor het volledige jaar betalen, ook al woonde je er niet het volledige jaar.
Meestal wordt in de akte van verkoop afgesproken dat de onroerende voorheffing voor dat jaar verdeeld zal worden tussen koper en verkoper in functie van het aantal maanden dat elk van hen eigenaar was.