Appartement huren: welke gemeenschappelijke kosten moet ik betalen?
31 mei 2023
Wat zijn gemeenschappelijke kosten?
Naast de maandelijkse huurprijs moet je als huurder ook gemeenschappelijke kosten betalen. Deze gemeenschappelijke kosten zijn kosten voor de gemeenschappelijke ruimtes in het appartementsgebouw.
De verhuurder of eigenaar van je appartement rekent een deel van deze gemeenschappelijke kosten door. Met uitzondering van de onroerende voorheffing en de kosten voor herstellingen aan de gemeenschappelijke delen: deze kosten zijn automatisch voor de eigenaar. Het spreekt voor zich dat het elektriciteitsverbruik van de lift voor de huurder is, maar niet de herstellingskosten voor de lift.
Als huurder zal je doorgaans de kosten voor de nutsvoorzieningen in de gemeenschappelijke delen, zoals water, gas en elektriciteit, moeten betalen. Maar ook de kosten voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen zijn voor jou.
De gemeenschappelijke kosten moeten steeds in een afzonderlijke berekening, dus los van de huurprijs, worden opgegeven. Ze moeten dus afzonderlijk van de huurprijs worden gemeld. De kosten verschillen naar gelang de staat en de ouderdom van het gebouw, het aantal wooneenheden en de grootte van de gemeenschappelijke delen.
Hoe betalen?
Er zijn twee manieren om de gemeenschappelijke kosten af te rekenen.
- Deze gemeenschappelijke kosten kunnen forfaitair worden vastgelegd. Dit betekent dat een vast bedrag wordt overeengekomen in de huurovereenkomst, bijvoorbeeld vijftig euro per maand. Dit forfait kan jaarlijks aangepast worden op basis van de werkelijke kosten.
- Als deze kosten niet forfaitair worden vastgelegd, dan moeten ze overeenkomen met de werkelijke kosten. In dit geval betaal je maandelijks een provisie en krijg je eenmaal per jaar een afrekening van de werkelijke uitgaven.
De eigenaar moet hiervoor wel bewijsstukken kunnen voorleggen aan de huurder. In een appartementsgebouw is dit natuurlijk niet eenvoudig aangezien de bewijsstukken met betrekking tot de gemene kosten niet in het bezit van de eigenaar zijn, maar wel van de syndicus. Vandaar dat de wet voorziet in een praktische oplossing. De verhuurder kan zich ontdoen van deze verplichting door aan de huurder de mogelijkheid te geven om de stukken in te zien bij de syndicus.
Huurder of verhuurder mogen op elk ogenblik de omzetting van forfaitair bepaalde kosten naar werkelijke kosten vragen aan de vrederechter.
Tip!
Vooraleer je een appartement gaat huren, informeer je je best goed over de gemeenschappelijke kosten. Je kan informeren bij de verhuurder, maar je kan ook steeds bij de syndicus terecht. Vind je syndicus.
Lees ook
Appartement kopen: welke gemeenschappelijke kosten moet ik betalen?
Op zoek naar een appartement te huur? Ontdek het aanbod op Spotto.
Aanbevolen artikel