Appartement kopen? Dit moet je vooraf weten
30 december 2024
Koop je een appartement, dan word je niet enkel eigenaar van een appartement, maar ook van een deel van het gebouw waarin het appartement zich bevindt. Je wordt dus een van de mede-eigenaars en dat betekent dat de wet op de mede-eigendom van toepassing is.
Deze wet is best complex, dus je laten adviseren door een vastgoedmakelaar is zeker een meerwaarde. Wij proberen het voor jou zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.
Verplichte informatie en documenten
Als koper van een appartement moet je informatie krijgen over de mede-eigendom. Zowel voorafgaand als bij het sluiten van de onderhandse verkoopovereenkomst moet er bepaalde informatie worden meegedeeld. Men splitst dit op in precontractuele en contractuele informatie. Hieronder vind je een opsomming van wat deze informatie precies inhoudt.
Het is aan de verkoper om deze informatie aan de syndicus op te vragen en te bezorgen aan de koper. De syndicus heeft 15 dagen de tijd om de informatie te bezorgen.
Het is aan de notaris om deze informatie via aangetekend schrijven aan de syndicus op te vragen en te bezorgen aan de koper bij het verlijden van de authentieke akte. De syndicus heeft 30 dagen de tijd om de informatie te verstrekken.
Documenten
Naast bovenstaande informatie zijn er ook nog een aantal attesten en documenten specifiek verbonden aan de verkoop van een appartement.
- Reglement van interne orde
Elk appartementsgebouw heeft een reglement van interne orde. Naast een aantal verplichte vermeldingen bevat dit reglement ook allerhande regels met betrekking tot de leefbaarheid in het gebouw, zoals regels over vuilnisophaling, veiligheid, …
- Statuten
De basisakte en het reglement van mede-eigendom vormen de statuten van het gebouw. Deze documenten bevatten belangrijke informatie over de verdeling van de gemeenschappelijke delen en rechten en plichten van de mede-eigenaars. Je hebt als eigenaar rechten en inspraak in het beheer van het appartementsgebouw in verhouding tot het aandeel dat je hebt in de gemeenschappelijke delen van het gebouw.
- EPC gemeenschappelijke delen
Sinds 2022 moet de verkoper van een appartement naast een EPC van het individuele appartement ook een EPC voor de gemeenschappelijke delen kunnen voorleggen.
- Blokpolis
Er is een collectieve brandverzekering voor het appartementsgebouw, de blokpolis. Voor je eigen inboedel of eventuele luxueuze afwerkingen moet je zelf nog een aparte verzekering afsluiten.
- Andere verplichte documenten
Verder zijn bij de verkoop van een appartement ook alle attesten verplicht die gelden bij de verkoop van een huis. Hier vind je een overzicht van alle verplichte documenten.
De kosten
Koop je een huis, dan betaal je de aankoopprijs en registratierechten. Bij een appartement komen daar nog extra kosten bij.
- De gemeenschappelijke kosten, zoals kosten voor het onderhoud van de inkomhal tot kosten voor het vernieuwen van het dak. Vraag naar de kosten voor je het compromis ondertekent. Bekijk zeker ook de recentste verslagen van de vereniging van mede-eigenaars. Zo weet je of er grote werken gepland zijn en er dus toekomstige kosten aankomen. Dit kan doorslaggevend zijn in je beslissing om al dan niet te kopen.
- De kosten van de mededeling van de precontractuele en contractuele informatie door de syndicus zijn ten laste van de verkopende mede-eigenaar. Deze hoef jij dus niet voor je rekening te nemen.
- Het aandeel van de verkopende mede-eigenaar in het reservekapitaal blijft eigendom van de vereniging van mede-eigenaars. De verkoper kan zijn aandeel in het reservekapitaal dus niet terugeisen. Zijn aandeel in het werkkapitaal voor de periode na de verkoop kan hij wel terugvorderen van de vereniging van mede-eigenaars. Dat deel van het werkkapitaal wordt terugbetaald aan de verkoper en bij de nieuwe mede-eigenaar opgevraagd.
Stappenplan
Hierboven gaven we je een overzicht van wat er specifiek komt kijken bij het kopen van een appartement. Voor de rest doorloop je dezelfde stappen als bij het kopen van een huis.
- Budget bepalen
- Wensen bepalen
- Appartementen zoeken en bezichtigen
- Bod doen
- Onderhandse verkoopovereenkomst tekenen
- Lening afsluiten
- Alle attesten en verzekeringen verzamelen
- Authentieke akte tekenen
- Sleutels ontvangen
- Verhuizen
Meer informatie over alle stappen en aandachtspunten vind je terug in onze gratis whitepaper.
In een appartement wonen is sowieso samenleven met anderen. Als je van meet af aan goed geïnformeerd bent, is de eerste basis van dat samenleven al meteen gelegd. Laat je daarom bij de aankoop adviseren door een vastgoedmakelaar.
Op zoek naar een appartement?
Ontdek ons aanbodAanbevolen artikel