Interieurarchitect vs. interieurvormgever vs. interieurstylist: wat is het verschil?
3 maart 2025
Interieurarchitect
Een interieurarchitect richt zich op het ontwerpen en structureren van binnenruimtes. Dat gaat van vloeren, schrijnwerk en gordijnen tot technische aspecten, zoals verlichting, ventilatie en geluidsisolatie. Het werk van een interieurarchitect stopt dus niet bij esthetiek. Ook functionele elementen komen aan bod.
Wist je dat? Interieurarchitect is een beschermde beroepstitel. Enkel wie een masterdiploma op zak heeft, kan zichzelf interieurarchitect noemen. |
Interieurvormgever
De opleiding van een interieurontwerper of interieurvormgever omvat de afwerking van de binnenruimtes, zonder ingrijpende structurele aanpassingen. Ze werken vooral binnen de bestaande muren en structuur van een gebouw. Denk hierbij aan renovatieprojecten waar praktische oplossingen nodig zijn, zonder bouwkundige wijzigingen.
Toch denkt een interieurvormgever vast en zeker mee na over de slimme indeling en functies van ruimtes en de circulatie binnen een woning. Bij het vormgeven of ontwerpen van een ruimte, worden de behoeften en functies dan ook eerst grondig geanalyseerd. Zo zoomt de specialist in op:
- de looproutes doorheen verschillende ruimtes
- de akoestische eisen van een hobbykamer
- het energieverbruik in een thuiskantoor
Net als een interieurarchitect, houdt ook een interieurontwerper rekening met technische zaken zoals ventilatie, verlichting en ergonomie.
Verder kijkt de interieurvormgever ook naar de esthetische factor. Om ruimtes visueel aantrekkelijk te maken, gaat die bijvoorbeeld aan de slag met materialen, meubelen en kleuren. Aan een interieurvormgever vraag je bijvoorbeeld een gedetailleerd lichtplan of een totaalontwerp met meubel- en materiaalkeuzes.
Interieurstylist
Interieurstyling is bovenal een visuele en decoratieve discipline. Ook interieurstylisten werken met materialen, meubelen en kleuren. Het resultaat bestaat uit een kenmerkende sfeer of ‘mood’ voor de woning. De nadruk ligt hier dus niet op structurele of functionele veranderingen.
Het proces van een interieurstylist verloopt dan ook grotendeels organisch, op basis van persoonlijke smaak, inspiratie en visueel aantrekkelijke combinaties. Interieurstylisten werken tot in het kleinste detail. Denk aan:
- het type textiel voor sierkussens
- decoratieve elementen voor in de vitrinekast
- de juiste kaarsen voor op de salon- en bijzettafels
- decoratieve karaffen op de eettafel
- kunstwerken aan de muur
Het werk van een interieurstylist is dan ook flexibeler dan de opdracht van een interieurvormgever of -architect. Stylisten voeren voortdurend kleine aanpassingen uit en experimenteren volop met tijdelijke elementen of seizoensgebonden details. De styling van een eettafel, bijvoorbeeld, verandert in een vingerknip door enkel te spelen met tafellopers, vazen of bloemen.
De creatieve benadering is doorslaggevend. Interieurstylisten spelen niet alleen in op actuele interieurtrends, maar creëren ook hun eigen handtekening. Op basis van hun unieke stijl trekken ze potentiële klanten aan. Ben je dus vooral op zoek naar een professional voor de styling van je woning, let dan op hun persoonlijke stijl en de raakvlakken met jouw voorkeuren.
Daarvoor is het belangrijk om eerst en vooral je eigen smaak te leren kennen. Bedenk welke materialen, kleuren en objecten jou aanspreken. Hou je vooral van strakke lijnen en moderne vormen, of eerder van warme en klassieke invloeden? Laat je in je denkproces inspireren door je eigen kledingstijl, maar ook door reizen, films, kunst of andere visuele input.
Samenwerking tussen experts
Verschillende disciplines werken meestal nauw samen binnen één project. Waar de interieurarchitect of -vormgever bijvoorbeeld het grootste structureel ontwerp van een nieuwbouwwoning op zich neemt, stemt de interieurstylist het visuele aspect optimaal af op het gebruik en de beleving van de ruimte. Beide bijdragen zijn onmisbaar voor een goed doordacht totaalplaatje.
What’s in a name?
Architect, vormgever of stylist… Kijk los van diploma’s bovenal naar de relevante referenties die een specialist voorlegt. Zie je een overeenkomst tussen hun stijl en de maatwerkoplossing of het interieurontwerp van jouw dromen? En stelt de professional een doordachte aanpak voor? It’s a match!
Droom je van een frisse wind in huis? Dan weet je op basis van jouw persoonlijke wensen én dit artikel welke specialist je best benadert. Nog op zoek naar jouw volgend vastgoedproject om in te richten? Ontdek ons volledige aanbod.
Op zoek naar je droomhuis?
Ontdek ons volledige aanbodAanbevolen artikel
Lees laatste nieuws en post over trends
