Woon ik op vervuilde grond? Check de bodemkwaliteit op deze nieuwe kaart van OVAM
9 januari 2024
Op de website www.bodemkwaliteit.be kan je informatie opzoeken over de bodemkwaliteit van je eigen grond of die van een bedrijf of sportterrein in je buurt. OVAM heeft hiervoor een interactieve kaart gepubliceerd. Je geeft het adres in en krijgt meteen het resultaat te zien.
Je krijgt te zien of er al een bodemonderzoek heeft plaatsgevonden, of er al dan niet verontreiniging is en of er nog verder onderzoek of sanering nodig is. De informatie van publieke verontreiniging bv. bij bedrijven of sportterreinen, kan iedereen raadplegen. De informatie over privégronden kan alleen door de eigenaar worden geraadpleegd.
Geen info beschikbaar
Voor het merendeel van de gronden krijg je te zien dat er geen bodeminfo beschikbaar is. Dat is geruststellend, want het betekent dat de bodem geen risicogrond is. Er vinden of vonden op deze grond geen vervuilende activiteiten plaats.
Het volstaat om zorgzaam met de bodem om te springen. Verder bodemonderzoek is niet nodig. Dat betekent niet dat de grond later onderzocht kan moeten worden, als je zelf verontreiniging veroorzaakt door bijvoorbeeld een lekkende stookolietank.
Verontreinigde gronden
Gronden die geel zijn ingekleurd, zijn gronden die verontreinigd zijn, maar niet ernstig. Ook hier is verdere actie niet nodig.
Is de bodem rood ingekleurd, dan gaat het om een verontreinigde grond. Het gaat om gronden waar er een fabriek, tankstation, garage, drukkerij of droogkuis is geweest. Eigenaars kunnen informatie vinden over de verontreiniging op de kaart en kunnen een bodemverontreinigingsfiche opvragen.
Deze fiche omvat een overzicht van de risicoactiviteiten die op de grond gevestigd zijn of waren, de uitgevoerde bodemonderzoeken en de verontreinigingen die zijn gevonden en die eventueel nog verder onderzocht of gesaneerd moeten worden.
Bodemattest
Sinds 1995 moet bij elke verkoop van een woning verplicht een bodemattest afgeleverd worden. De kans is dus klein dat je er via de kaart pas achter komt dat de bodem verontreinigd is. Voor risicogronden is een oriënterende bodemonderzoek verplicht. Op basis daarvan wordt dan duidelijk of een bijkomend onderzoek en/of een sanering nodig is.
De grond kan niet verkocht worden als er nog verder bodemonderzoek of sanering nodig is. Blijkt na het oriënterend onderzoek dat de verkoper niet schuldig is aan de vervuiling, dan kan de grond wel verkocht worden. De koper weet dan dat er verdere actie nodig is, maar hij hoeft niet voor de kosten hiervan op te draaien.
Wie draagt de kosten voor onderzoek en sanering?
Sinds 2018 worden de kosten van een eerste oriënterend onderzoek bij particulieren door OVAM betaald als het gaat om historische activiteiten en ze de vervuiling zelf niet hebben veroorzaakt. Ook voor verder onderzoek en sanering is de kans groot dat OVAM de kosten zal dragen.
Ben je toch zelf schuldig aan de verontreiniging, dan kan je voor onderzoek en sanering soms terugvallen op een sectorfonds, waarbij je je kan aansluiten. Particulieren met een lekkende stookolietank kunnen terecht bij Promaz.
Tip!
De vastgoedmakelaar verzamelt alle nodige informatie en attesten bij een verkoop. Hij zal ook het bodemattest opvragen en indien nodig een oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren. Vind je vastgoedmakelaar op Spotto.