Stookolietank? Dit zijn je verplichtingen
29 maart 2023
Is keuring mazouttank verplicht?
Wettelijk gezien is een stookolieattest niet verplicht bij verkoop, maar de milieuwetgeving voorziet wel degelijk in diverse keuringsplichten voor stookolietanks. De overheid wil zo de kans op grondwater- en bodemverontreiniging beperken.
Keuring voor gebruik
Elke stookolietank (in de volksmond ook wel mazouttank genoemd) moet voor de ingebruikname worden gecontroleerd. Als er in de stookolietank 5000 kg (6.000 liter) of meer kan, dan moet je dat ook melden bij het college van burgemeester en schepenen van je gemeente. Je bent verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen voor de tank wordt geplaatst
- als er in totaal meer dan 20 ton stookolie met GHS02-symbool kan worden opgeslagen
- als er in totaal meer dan 50.000 liter stookolie zonder GHS02-symbool kan worden opgeslagen
Het GSH02-symbool is het gevarenpictogram voor ontvlambaar. Dat symbool staat op de verpakking van vloeistoffen met een vlampunt onder de 60 graden Celsius.
Keuring na plaatsing
Ook na ingebruikname moet je de stookolietank op geregelde tijdstippen laten controleren. Er is hierbij een onderscheid naargelang de opslagcapaciteit van de stookolietank.
minder dan 5000 kg (6.000 liter)
- Een ondergrondse stookolietank (een tank die in de grond is ingegraven bv. in een kelder) moet om de vijf jaar gecontroleerd worden.
- Een bovengrondse stookolietank moet sinds 1 maart 2009 na ingebruikname niet meer periodiek gecontroleerd worden. Alleen bij de plaatsing is de controle verplicht.
5000 kg of meer (6.000 liter of meer)
- Een ondergrondse stookolietank moet om de twee jaar een beperkt onderzoek ondergaan. Ligt de tank in een waterwingebied of beschermingszone, dan moet de controle jaarlijks gebeuren. Zo'n ondergrondse tank moet om de vijftien jaar een grondig algemeen onderzoek ondergaan. In een waterwingebied of beschermingszone is dat om de tien jaar.
- Een bovengrondse stookolietank moet om de drie jaar een beperkt onderzoek ondergaan. Heeft de tank een inhoudsvermogen van meer dan 20.000 liter, dan moet bijkomend om de twintig jaar een algemeen onderzoek worden gedaan.
Wie de regels rond de periodieke controle van stookolietanks aan z’n laars lapt, pleegt een ernstige vorm van milieucriminaliteit. De boetes zijn dan ook niet mals.
Aflevering attest
De controle moet gebeuren door een erkend stookolietechnicus. Op basis van deze controle ontvang je een stookolieattest. Na de controle krijgt de stookolietank een groene, oranje of rode top of merkplaat.
- een groene dop of merkplaat: de tank voldoet aan de wettelijke bepalingen en mag verder worden gebruikt
- een oranje dop of merkplaat: de tank voldoet niet aan de wettelijke bepalingen, maar de vastgestelde gebreken kunnen geen aanleiding geven tot verontreiniging buiten de tank. De tank mag worden gevuld of bijgevuld tijdens een overgangsperiode van maximaal zes maanden. Ondertussen moet je alle nodige maatregelen nemen om de tank opnieuw in goede staat te brengen. Voor het verstrijken van die zes maanden moet een nieuwe controle plaatsvinden.
- een rode dop of merkplaat: de tank voldoet niet aan de wettelijke bepalingen. Dit moet je binnen de 14 dagen melden bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Het is verboden om de tank te (laten) vullen. Je moet alle nodige maatregelen nemen om de tank opnieuw in goede staat te brengen. Daarna moet een nieuwe controle gebeuren.
Wat bij verkoop van woning?
Bij de verkoop van een woning die voorzien is van een stookolietank zal de verkoper dit keuringsattest maar beter aan de koper bezorgen, ook al is dit niet wettelijk verplicht. Stel dat er bijvoorbeeld een lekkage ontstaat waardoor stookolie in de bodem binnendringt, dan is het keuringsrapport een nuttig instrument in het kader van eventuele aansprakelijkheidsdiscussies tussen de koper en de verkoper. En discussies gaan we allemaal liever uit de weg, toch?
Lees ook
Welke attesten heb je nodig bij de verkoop van je woning?
→ Keuring stookolietank nodig? Check het aanbod van Vastgoedexperts in onze webshop.