Wat is het conformiteitsattest?
25 juni 2023
Het is de overheid menens om de kwaliteit van de Vlaamse woningen te verhogen. Daarom kunnen Vlaamse gemeenten verplichten dat je bij de verhuur van een woning een conformiteitsattest moet kunnen voorleggen.
Kwaliteitsnormen huurwoning
Het conformiteitsattest bevestigt dat een bepaalde woning aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en kwaliteitsnormen voldoet. Het attest wordt afgeleverd nadat een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen in Vlaanderen de nodige vaststellingen heeft gedaan.
De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft. Het conformiteitsattest vermeldt ook het maximum aantal toegelaten inwoners.
Dit attest is best aanwezig voor de start van de verhuur.
Wat kost het?
De gemeenteraad stelt de vergoeding vast. Het verkrijgen van het attest is in sommige gemeenten gratis, op andere plaatsen wordt een retributie opgelegd. Een bedrag van 90 euro voor een zelfstandige woning is daarbij overwegend het maximum.
Conformiteitsattest verplicht
In principe hoef je niet verplicht over een conformiteitsattest te beschikken om een woning te mogen verhuren, behalve in sommige steden en gemeenten waar het attest wel verplicht is gemaakt.
Maar zelfs als er in jouw gemeente geen verplichting geldt, ben je als eigenaar-verhuurder vrij om een conformiteitsattest aan te vragen. Op die manier kan je een positief signaal geven aan de huurders dat je woning voldoet aan de minimale veiligheids- en kwaliteitseisen. Het conformiteitsattest is als het ware een kwaliteitsgarantie voor de huurder.
Als het wel verplicht is en er op de datum van de start van de verhuur geen conformiteitsattest is, of geen aanvraag werd ingediend, dan kan de gemeente mogelijk een GAS-boete opleggen.
Conformiteitsattest aanvragen
Het conformiteitsattest moet je opvragen bij de gemeente waar de woning ligt. Dit doe je best via aangetekende brief, e-mail of mondeling aan het gemeenteloket.
Na de aanvraag voert een woningcontroleur een conformiteitsonderzoek uit. Vanaf de datum van aanvraag heeft de burgemeester 60 dagen tijd om een beslissing te nemen.
In sommige gevallen kan ook het agentschap Wonen in Vlaanderen het attest afleveren. Dit is zo voor de aanvraag van de huursubsidie of bij verhuur van een woning aan een sociaal verhuurkantoor.
Wat indien de woning niet conform is?
Als de woningcontroleur vaststelt dat de woning gebreken vertoont die niet toelaten om een conformiteitsattest af te leveren, krijgt de eigenaar de kans om de gebreken te herstellen. Het is dus niet zo dat het vaststellen van gebreken onmiddellijk resulteren in de opstart van een procedure ongeschiktheid/onbewoonbaarheid. Dit gebeurt pas als blijkt dat de eigenaar niets heeft ondernomen om de gebreken te herstellen.
De huurder kan echter wel gebruikmaken van zijn recht om een administratieve procedure op te starten. Hij kan erop aandringen om wel meteen richting een procedure ongeschiktheid/onbewoonbaarheid t gaan. Een goede verstandhouding en communicatie met de huurder zijn daarom belangrijk.
Hoe lang blijft het geldig?
In principe zijn conformiteitsattesten tien jaar geldig, ook als de woning ondertussen van eigenaar verandert.
Het attest vervalt als
- er grondige renovatiewerken worden uitgevoerd
- de woning ongeschikt of onbewoonbaar wordt verklaard
- de wooninspectie een proces-verbaal voor de woning opmaakt
Het is ook aangeraden om voor elke nieuwe verhuring een nieuw conformiteitsattest aan te vragen.
Tip!
Verhuur je via een vastgoedmakelaar, dan zal hij nagaan of in de gemeente in kwestie al dan niet een bijzonder reglement rond conformiteitsattesten van kracht is en zal hij ervoor zorgen dat het conformiteitsattest aanwezig is. Vind je makelaar op Spotto.