Verhuizen zonder zorgen? Dat doe je met deze handige checklist
27 november 2024
Het is zover: je hebt op Spotto je droomwoning gevonden en kunt eindelijk verhuizen. Bij een verhuis komt heel wat kijken en dat kan voor stress zorgen. Volg dit stappenplan zodat je niets over het hoofd ziet en met een gerust hart kunt verhuizen.
Planning is alles bij een verhuis. Deze checklist geeft je een overzicht van wat je allemaal moet regelen en wanneer je dat het beste kunt doen. Daarnaast geven we je tips om stressvrij te verhuizen.
3 maanden voor de verhuis
- Zeg je huurcontract tijdig op
Huur je een woning? Dan is het belangrijk om je huurovereenkomst tijdig op te zeggen. Dit doe je via aangetekende brief. De opzegtermijn is afhankelijk van je contract. Doorgaans bedraagt deze drie maanden. Controleer ook of je schadevergoeding moet betalen.
- Begin met inpakken
Schaf verhuisdozen en verpakkingsmateriaal aan. Start met het inpakken van spullen die je niet dagelijks nodig hebt, zoals fotoboeken of seizoensgebonden kleding. Een verhuis is ook het ideale moment om op te ruimen. Spullen die je niet meer nodig hebt, kun je verkopen of naar de kringwinkel brengen. Kapotte spullen breng je naar het containerpark.
Tip! Label je dozen duidelijk zodat je achteraf meteen ziet wat je waar kunt vinden. Het kan handig zijn om aan te duiden in welke kamer de spullen moeten komen in je nieuwe huis. Geef ook aan of er breekbare spullen in zitten.
- Plan je verhuisdag
Leg een verhuisdatum vast en regel transport. Huur een verhuiswagen of bestelwagen. Ook een verhuislift kan handig zijn, zeker als je verhuist naar een huis met meerdere verdiepingen of een appartement op een verdieping. Vraag vrienden of familie om te helpen. Overweeg ook een verhuisverzekering. Een ongelukje is snel gebeurd!
- Vraag verlof aan op het werk
Verhuis je op een werkdag? Vraag dan tijdig vakantie aan. Sommige werkgevers geven een verletdag om te verhuizen.
1 maand voor de verhuis
- Geef je adreswijziging door
Breng de nodige instanties op de hoogte van je nieuwe adres: je werkgever, bank, mutualiteit, verzekeringsmaatschappij, energieleveranciers … Maak een lijstje van alle instanties die je moet informeren over je adreswijziging.
Heb je kinderen? Vergeet dan ook niet de school en/of crèche te verwittigen.
Denk ook aan de post en eventuele abonnementen die je hebt lopen.
Tip! Met de verhuisdienst van bpost kun je voor een beperkt bedrag tijdelijk je post automatisch laten doorsturen naar je nieuwe adres.
- Regel alle nutsvoorzieningen
Sluit contracten af voor water, gas en elektriciteit, of zet je oude contracten over. Zo kom je niet zonder basisvoorzieningen te zitten in je nieuwe woning. Zowel in je oude woning als in je nieuwe woning moeten de tellers worden afgesloten en de meterstanden worden opgenomen. Laat je telefoon-, kabel- en/of internetabonnement naar je nieuwe adres overdragen.
- Maak je huidige (huur)woning in orde
Verhuis je uit een huurwoning? Voorzie dan zeker voldoende tijd om die grondig schoon te maken en netjes achter te laten. Zorg ervoor dat je de woning achterlaat in de staat zoals toen je er introk. Voer de nodige herstellingen uit. Dit helpt je om de huurwaarborg terug te krijgen.
- Reserveer parkeerplaats
Zorg dat er voldoende plaats is om te laden en te lossen en om de verhuiswagen, bestelwagen of auto's te parkeren. Je kunt een tijdelijk parkeerverbod voor je huis of appartementsblok regelen. Hiervoor kun je verkeersborden aanvragen bij de politie of bij de stad of gemeente.
- Zorg voor opvang
Heb je kinderen en/of huisdieren? Regel opvang voor hen tijdens de verhuisdag. Zo houd je je handen vrij en voorkom je chaos.
1 week voor de verhuis
- Maak een verhuiskoffer
Pak een koffer met essentiële spullen zoals kleren, toiletgerief en belangrijke documenten. Denk aan alles wat je nodig hebt tijdens de verhuisdag of tijdens de laatste dagen voor je verhuis, zodat je niet in dozen moet gaan zoeken naar verse kleren of naar glazen of bestek.
- Voorzie een doos met schoonmaakmiddelen
Houd schoonmaakmiddelen en andere zaken die van pas kunnen komen bij de verhuis apart. Denk aan oude dekens om meubels te beschermen, vuilniszakken, toiletpapier, (schilders)tape, een schaar, werkhandschoenen …
- Demonteer grote meubels
Haal grote meubels uit elkaar. Bewaar schroeven, onderdelen en handleidingen zorgvuldig. Dit maakt het transport gemakkelijker en voorkomt schade. En zo kun je de meubels na de verhuis ook weer vlotter in elkaar zetten.
- Regel catering
Zorg voor eten en drinken voor iedereen die helpt. Een welverdiende lunchpauze motiveert iedereen. Vergeet ook geen flesje bubbels te voorzien om de dag af te sluiten en te klinken op je nieuwe stek.
- Hou een laatste schoonmaakbeurt in je oude woning
Geef je oude woning nog een laatste schoonmaakbeurt. Bij een huurwoning is dit extra belangrijk omdat doorgaans op het einde van de huur een plaatsbeschrijving wordt opgemaakt (de uittredende plaatsbeschrijving). Hierbij wordt alles tot in detail gecontroleerd. Deze wordt dan vergeleken met de plaatsbeschrijving bij intrede. Is alles in orde en is er geen schade door jouw toedoen? Dan wordt de huurwaarborg teruggestort. Tijdens de uittredende plaatsbeschrijving geef je ook de sleutels terug.
De verhuisdag
- Laat je oude woning achter zoals het hoort
Doe nog een laatste ronde in je oude woning. Mocht dit nog niet gebeurd zijn, dan vindt vandaag de uittredende plaatsbeschrijving plaats bij een huurwoning en moet je de sleutels overhandigen.
- Maak je nieuwe woning schoon
Een grondige schoonmaak is essentieel voor een frisse start. Besteed extra aandacht aan de keuken en de badkamer. Vergeet ook ramen, plinten en moeilijk bereikbare hoekjes niet. Vraag hulp aan familie of vrienden om het werk te verdelen, of schakel een schoonmaakbedrijf in als je tijd wil besparen.
- Pak je spullen uit
Ga gestructureerd te werk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door eerst alle dozen in de juiste kamers neer te zetten. De meest dringende spullen pak je eerst uit. De rest kun je later nog uitpakken.
Na de verhuis
- Pak verder uit
Pak de dozen verder uit. Geef alles een plaats. Pak het kamer per kamer aan om het overzichtelijk te houden. Begin met de belangrijkste ruimtes die je meest gebruikt, zoals keuken en badkamer, gevolgd door slaapkamers en woonkamer. Bewaar dozen en verpakkingsmateriaal voor het geval je ze later nog nodig hebt.
- Check of er schade is
Check of alle spullen en meubels de verhuis goed hebben doorstaan. Is er schade? Contacteer dan zo snel mogelijk de verhuisfirma of de verzekering.
- Pas je domicilie aan
Na de verhuis heb je acht dagen de tijd om je domicilie te wijzigen. Daarna komt een wijkagent controleren of je er effectief woont. Ben je te laat? Dan riskeer je een boete.
- Maak kennis met de buurt
Je hebt de buurt ongetwijfeld al verkend tijdens je huizenjacht. Nu is het tijd om ook de buren te leren kennen. Een goede start in de buurt maakt van je nieuwe huis meteen een thuis.
Met of zonder verhuisfirma?
Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken, is of je zelf de verhuis regelt of een verhuisfirma inschakelt. Beide opties hebben voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij zodat je de juiste keuze kunt maken.
Wij wensen je een vlotte en stressvrije verhuis! En vooral: geniet van je nieuwe woning!
Vlot en zorgeloos verhuizen?
Download onze checklistAanbevolen artikel