Vruchtgebruik woning
3 april 2024
Wat is vruchtgebruik?
Vaak krijg je na een erfenis of schenking vruchtgebruik van een woning, dit wil zeggen dat je er mag wonen of verhuren. Toch ben je geen eigenaar van het pand, na afloop van het vruchtgebruik keert het goed terug naar de blote eigenaar.
Vruchtgebruik erfenis
Wanneer een partner of echtgenoot sterft, erven je kinderen de blote eigendom van de gezinswoning*. Dit betekent dat de langstlevende partner in de woning mag blijven wonen (of de woning mag verhuren), terwijl de kinderen pas na het overlijden van de langstlevende partner de volle eigendom erven.
Dit geeft langstlevende partner woonzekerheid. Het is echter belangrijk om te weten dat de langstlevende partner niet de eigenaar is van de goederen en dat de kinderen bepaalde rechten hebben, zoals het recht op informatie over de waarde van de woning.
De vruchtgebruiker is ook verantwoordelijk voor herstellingen en onderhoud van de woning, maar grovere structurele herstellingen zoals het vernieuwen van het dak is dan weer voor de rekening van de blote eigenaar(s). Verder is het ook verplicht om als vruchtgebruiker de woning te laten verzekeren.
*Wanneer er een testament is opgemaakt, kan dit toch in volle eigendom blijven van de langstlevende echtgenoot. De situatie hangt ook af of je wettelijk samenwonend of gehuwd bent.
Kan vruchtgebruiker de woning verkopen?
Een vruchtgebruiker kan in principe geen woning alleen verkopen. De verkoop is enkel mogelijk in samenspraak met de blote eigenaars. Ze moeten de woning samen verkopen en tekenen. De verdeling van de verkoopprijs hangt ook samen de leeftijd van de vruchtgebruiker.
Wens je meer informatie over de verkoop van een woning met vruchtgebruik, contacteer dan een CIB-vastgoedmakelaar. Hij of zij zal je met advies en expertise verder helpen.