Inkopen in huis partner
8 april 2024
Betalen voor verbruik en inwoning, maar ook huur of renovaties
De huiseigenaar kan aan zijn of haar partner vragen om mee te betalen voor verbruikskosten zoals water, elektriciteit en verwarming. Deze kosten kun je na een relatiebreuk echter niet terugvragen, maar het biedt wel de kans om eigen vermogen op te bouwen.
Verder kan de woningeigenaar ook huur vragen, zodat hij of zij kan meebetalen aan de hypotheek. De woning wordt dan niet automatisch omgezet in mede-eigendom, maar je kunt het wel huren in de vorm van leasing. Wanneer de hurende partner zich later wil inkopen, kunnen de betaalde huurgelden worden afgetrokken van de aankoopwaarde van het huis.
Daarnaast kun je ook geld lenen aan je partner voor renovaties aan het pand. Je kunt dan op papier zetten dat je afspreekt de lening terug te betalen mochten jullie uit elkaar gaan.
Inkopen huis partner kosten
Jezelf inkopen bij je partner is een dure aangelegenheid, vooral vanwege de registratierechten van 12%. Ook al zou het je enige eigen woning zijn, is er geen voordelig tarief van 3% van toepassing omdat je een deel van de woning koopt. Stel je koopt jezelf in op een woning van 350.000 euro, dan zal je 12% moeten betalen over 175.000 euro, wat neerkomt op 21.000 euro zonder de extra kosten mee te rekenen, die ook kunnen oplopen tot 7.000 euro.
Stel dat je een nieuwe partner hebt die een deel van de eigendom overneemt van de ex-partner, dan kan de nieuwe partner in de authentieke akte toch aanspraak maken op het verlaagde tarief van 3%.
Een andere optie is om samen een woning aan te kopen. Hierbij moet je wel rekening houden met het feit dat de helft onderhevig zal zijn aan 12% registratierechten en de andere helft aan 3%.
Tenslotte kan je ook trouwen, waardoor je het kan inbrengen in huwgemeenschap wat een pak voordeliger is dan inkopen met 12% registratierechten.
Samen bouwen op de bouwgrond van je partner
Gaat het om een perceel, dan kun je kiezen voor een opstalrecht. Hierbij heeft de nieuwe partner het recht om mee te bouwen zonder eigenaar te worden van de bouwgrond. Zo worden jullie beide eigenaar van de bebouwing, die zonder het opstalrecht naar de grondeigenaar zou gaan. Mocht je uit elkaar gaan, dan heb je nog altijd recht op de helft van de waarde van de bebouwing.