Verticaal tuinieren: alles over geveltuinen (mét stappenplan)
21 maart 2024
Wat is een geveltuin?
Een geveltuin is een verticale tuin langs de voorgevel van jouw huis. De tuin is maximaal 30 cm breed, wat meestal overeenkomt met een stoeptegel. In die smalle strook plant je bloembollen, vaste planten of klimplanten.
Een kleine tuin met een groots effect
Wie beweert dat een voorgevel niet the spot is voor een floraal decor, heeft het mis. Door je gevel met groen te bekleden, til je de natuur letterlijk naar een hoger level. Woon je in een huurwoning waarin je weinig aanpassingen kunt doen? Of kocht je recent een rijwoning zonder voortuin en wil je de gevel toch wat opfleuren? Dan is een geveltuin de perfecte oplossing! Lees verder om te ontdekken hoe je met een relatief kleine ingreep een groots effect creëert.
Door jouw voortuin in de hoogte aan te leggen, verlies je weinig plaats voor relatief veel vierkante meters groen. Jouw voorgevel transformeert zo tot een levend canvas: een groene omhelzing voor een grijs gebouw.
Soorten geveltuinen
- Zelfhechtende klimplanten klimmen en hechten zich vanzelf vast aan de gevel.
- Een constructie die je op een afstand van jouw voorgevel plaatst, kan houvast bieden aan klimplanten die dat nodig hebben.
- Je kan ook planten laten groeien in bakken die je aan de gevel bevestigt. Deze methode vraagt om intensief onderhoud, bewatering en bemesting. Niet de meest duurzame keuze, dus. Maar wel een optie wanneer gevelplanten in volle grond niet mogelijk zijn.
Waarom een geveltuin aanleggen?
Wat zijn de voordelen van een geveltuin? We lijsten de belangrijkste redenen op om voor een geveltuin te kiezen.
- Natuurlijke sfeer. We schreven het al: een geveltuin zorgt voor meer sfeer in jouw straat. Je gevel is het uithangbord van jouw woning en zegt daarom veel over jouw persoonlijkheid en de manier waarop jij woont en leeft. Netjes gesnoeid en een neutraal kleurenpalet? Jouw woning straalt rust uit. Weelderig vergroeide planten en rijke tinten? Dan sta jij voor wonen en leven met pit.
- Zuivere lucht. Planten filteren fijn stof en zuiveren zo de lucht in jouw omgeving. Een uitgegroeide klimplant vangt tot evenveel fijn stof op als een laanboom!
- Isolatie. In de zomer zorgen planten voor verdamping en dus afkoeling. Ook de bladeren creëren schaduw en houden zo je huis koel. In de winter beperkt de gevelbeplanting dan weer de warmteverliezen.
- Biodiversiteit. Met een geveltuin fleur je niet alleen je gevel op, je doet er ook insecten en vlinders een plezier mee. Bloemen met veel nectar zijn voedingsbronnen voor vele insecten. Door te kiezen voor vogel- en vlindervriendelijke klimmers en planten help je mee aan een grotere biodiversiteit. Ook schuilen insecten en vlinders graag in het bladerdek van gevelbeplanting om te rusten of een nest te bouwen.
- Vergroenen in de stad. Zeker in de betonnen setting van de stad biedt een botanische wand een verademende afwisseling. Kan je ook jouw dichte en verre buren overtuigen? Dan creëer je binnen no-time een stadsjungle.
Mag ik een geveltuin aanleggen?
Wanneer je een geveltuin aanlegt, moet het voetpad breed genoeg zijn voor voetgangers om te passeren. Verder check je best de specifieke richtlijnen voor jouw stad of gemeente. Ook wanneer je een woning huurt, vraag je hiervoor toestemming aan de eigenaar.
Zelf een geveltuin aanleggen in 5 stappen
- Verwijder de tegels uit het voetpad. Haal een rijtje tegels langs de gevel eruit met een koevoet of een breekhamer. Zo kan het afstromende regenwater in de grond infiltreren. Graaf ook alle funderingsresten uit tot op een diepte van 30 cm. Doe dit voorzichtig zodat je zeker geen kabels of leidingen raakt.
- Verbeter de grond. Vul de plantzone aan met goede teelaarde, waar je eventueel wat compost door mengt.
- Selecteer jouw planten. Kies jouw planten op basis van de hoeveelheid zon op jouw gevel. Zo houden bladverliezende planten de zonnestralen in de zomer buiten, terwijl ze de zon in de winter wel doorlaten.
- Installeer de klimhulp. Vraagt je plant om een klimhulp? Boor gaatjes en bevestig een stalen kabeltje aan de muur met pluggen en schroeven. Breng de klimhulp laag genoeg aan en laat minstens 5 cm ruimte tussen de klimhulp en de muur, zodat de plant ook achter de hulp kan klimmen.
- Planten en genieten. Plant de klimplant dicht genoeg tegen de gevel en houd uiteraard rekening met de klimhulp, ramen, dakgoten, kabels en leidingen. Vul de overblijvende ruimte met bodembedekkers.
Extra tip: laat je adviseren in het tuincentrum. Vraag naar de beste soorten voor een geveltuin en check welke verzorging nodig is.
Geveltuin onderhouden en verzorgen
- Water geven. Planten in volle grond hebben minder water nodig dan planten in een pot. Check toch wekelijks of de teelaarde niet droog staat en geef water indien nodig.
- Bijknippen en opbinden. Na een tijdje zal je jouw planten moeten bijknippen en de klimplanten opbinden waar nodig. Dit doe je best in het voor- of najaar.
- Snoeien. Kijk ook jaarlijks de klimhulp na en snoei klimplanten ter hoogte van de dakgoten, verlichting en verkeersborden. Zorg er daarbij voor dat de doorgang op het voetpad altijd vrij blijft.
Droom je van een groene oase in de stad? Ontdek ons aanbod.