Duurzaam tuinieren: alles over de klimaattuin
30 juni 2024
Laat regenwater maximaal infiltreren
Het regent dat het giet: regen komt steeds vaker voor in de vorm van stortbuien en onze tuinen krijgen het moeilijker om al dat regenwater te slikken. Tegelijkertijd is het belangrijk om een maximale hoeveelheid water ín jouw tuin te houden. In warme en droge periodes komt het opgevangen regenwater opnieuw van pas.
De manier waarop je regenwater verwerkt, bepaalt voor een groot deel de klimaatbestendigheid van jouw tuin. Met enkele maatregelen vermijd je dat jouw terras en gazon overstromen én zorg je voor een buffer tijdens warme dagen.
Regenton: de basis
Wateroverlast vermijden? Vang het water van je plat dak op in een regenton. Maar zodra die vol zit, vloeit al het overtollige water alsnog naar de riolering. Kijk daarom ook naar alternatieven.
Buienborder als slim alternatief
Leg bijvoorbeeld een ‘buienborder’ aan: geen wadi, heuveltje of border op gelijke hoogte met de rest van de tuin, maar een plantenborder in een verzakking in de aarde.
Laat het overtollig water van het dak of terras hierin vloeien. Kies uiteraard voor planten die veel water verdragen. Het water dat niet meteen door de planten geabsorbeerd wordt, zakt verder weg tot op grondwaterniveau.
Vermijd verharding
Wil je het regenwater in de bodem laten infiltreren? Verminder dan de verharding in jouw tuin. Zo maak je de tuin niet alleen klimaatvriendelijker, maar bestrijd je ook de hitte in de zomer.
Vaak wordt er nog onnodig verhard, bijvoorbeeld met een lange oprit naar de garage op het einde van een perceel. Ook tuinpaadjes op basis van steenpuin en stabilisé zijn vaak compleet overbodig. Kies in de plaats daarvan voor stapstenen of een grindpad op onverharde ondergrond.
Met een kleiner terras maak je ook al het verschil. Niet alleen tegen verharding, maar ook op het gebied van gezelligheid. Kies resoluut voor een compact ontwerp of haal enkele stenen langs de zijkanten of in de hoeken weg. Zo maak je ruimte voor meer groen en kan het water gemakkelijker de bodem in.
Maai mei niet… En de andere maanden ook niet
Enkel als je jouw gazon zelden of nooit maait, krijgt gras de kans om wortels te ontwikkelen. Zo sijpelt het water makkelijker door. Een mooi onderhouden gazon is dus niet per definitie waterdoorlatend, integendeel!
Je gras minder maaien is niet alleen goed voor de infiltratie van water in de bodem, maar ook voor de biodiversiteit. |
Zoek een schuilplek tegen de hitte
De zomers worden heter en droger. Maar door het groen in jouw voordeel te laten werken, ga je oververhitting tegen.
Groene muren
We verwezen er al eerder naar: verharding in de tuin staat gelijk aan verhitting. Een stadstuin die aan elke kant begrensd is door steen, werkt als een gigantische oven.
Net zoals bij een geveltuin kan je ook op jouw terras kiezen voor een muur met klimop. De warmte reflecteert niet rechtstreeks op de steen en ook de plant zelf zorgt voor verkoeling, door de warmte om te zetten in koelte. Bovendien vinden veel insecten hierin een thuis. Win-win.
Houten terras
Overweeg daarnaast andere materialen die minder snel opwarmen dan steen, zoals hout. Onder de planken van een houten terras kunnen lucht en water bovendien goed circuleren.
In de schaduw van de bomen
Het vocht dat bomen uit de grond halen, stuwen ze voor een overgroot deel terug in de lucht. Naast de schaduw zorgt dat effect voor een heerlijk verkoelende zone in jouw tuin. Voor maximale verkoeling kies je voor een boom met grote kruin die pas laat in het jaar zijn blad verliest.
Niet alleen tegen de hitte van de zon, ook tegen wateroverlast bewijzen bomen hun nut. Het grootste deel van de neerslag blijft op de blaadjes liggen, of sijpelt meteen terug in de wortelzone. |
Biodiversiteit
Ook de inwoners van jouw tuin, zoals bijen, hommels en insecten krijgen het steeds moeilijker te verduren. Je hoeft geen uitgekiend ontwerp te hebben voor een fleurige tuin waarvan zij profiteren. Door een stuk van je gazon op te offeren en in te zaaien met een bloemenmix kom je al een heel eind. Denk verder aan een bijenhotel en voldoende rust- en drinkplaatsen.
Droom jij van een huis met een (klimaat)tuin? Met onze tips creëer je alvast een toekomstbestendig en groen plan! Ontdek ons volledige aanbod.