Regenton: let it rain
30 augustus 2024
Met een regenton als aanvulling op jouw tuin doe je niet alleen jouw gazon, bloemen, planten en moestuin een plezier. Je helpt er ook de natuur mee. Door regenwater op te vangen, draag je namelijk jouw steentje bij tegen de verspilling van drinkwater. Verder ontlast je ook de klassieke afwateringssystemen door jouw regenton aan te sluiten op de regenpijp.
Hoe sluit je een regenton aan?
Het aansluiten van een regenton is relatief eenvoudig. Plaats de ton onder een regenpijp en gebruik een vulautomaat. Die leidt regenwater in de ton en voert het af via de regenpijp als de ton vol is. De rest van het regenwater stroomt dan gewoon het riool in.
Regenton zonder vulautomaat
Je kunt een regenton ook zonder vulautomaat installeren. Het overtollige water leid je dan weg via een extra opening boven in de regenton. Daaraan bevestig je een slang om het water rechtstreeks in de tuin te leiden. Met kleine gaatjes in de slang, functioneert die meteen als een soort druppelsysteem. Nog een andere optie: het einde van de slang in een wadi laten uitkomen.
Rond, vierkant, groot of klein?
Regentonnen zijn beschikbaar in verschillende vormen, zoals rond en vierkant. Welke vorm je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de beschikbare ruimte in je tuin. Ronde tonnen hebben vaak een klassieke uitstraling, terwijl vierkante tonnen makkelijker tegen een muur geplaatst kunnen worden.
Een regenton zit sneller vol dan je zou denken. Kies dus voor een maximaal volume binnen de mogelijkheden van jouw tuin. Een grotere ton zorgt ervoor dat je meer regenwater kunt opslaan en langer kunt profiteren van de voordelen.
Houten regenton
Ook het materiaal verschilt. De meeste regentonnen bestaan uit kunststof. Dit materiaal leent zich tot allerlei vormen en uitstralingen en integreer je naadloos in jouw tuinontwerp. Maar ook houten regentonnen zijn populair. Vaak gaat het om gerecycleerde wijn- of whiskeyvaten: een iets minder onderhoudsvriendelijk, maar des te charmanter alternatief.
Regenton met plantenbak
Vooral in een kleine stadstuin wil je elke kans grijpen om te vergroenen. Denk daarom aan een regenton en plantenbak in één. Bovenop de ton verschijnt een extra zone met bloemen, planten, kruiden of zelfs groenten. Het overtollige regenwater komt vervolgens gefilterd in de regenton.
Extra tips
- Zoek voor je regenton een plek in de schaduw voor minimale verdamping en maximale levensduur.
- Maak de ondergrond vlak en voorzie voldoende ondersteuning van de volledige regenton.
- Plaats de regenton op een verhoging, zodat er voldoende plaats is voor een gieter onder het kraantje.
- Integreer een bladvanger in de regengoot om verstopping te voorkomen.
Aan de slag!