Buiten spelen zonder zorgen? Zo creëer je een kindvriendelijke tuin
2 juni 2024
Verminder verharding
Over het algemeen geldt: hoe minder verharding, hoe minder incidenten. Zonder al te veel stenen of andere scherpe stukken spelen jouw kinderen zonder zorgen en met blote voeten in het gras. Let ook op met plotse niveauverschillen.
Daarnaast bestaat er zoiets als kindvriendelijke tuintegels, bijvoorbeeld van rubber. Bij een valpartij voorkom je schrammen of erger. Kies in elk geval niet voor tegels in een donkere kleur, die kunnen in de zon erg heet worden.
Omheining aan de straatkant
Heb je een zwemvijver of zwembad? Zorg dan voor een goede omheining. Natuurlijk moet ook om de hele tuin een goede afscheiding aanwezig zijn. Zeker wanneer je bij een drukke straat woont.
Zorg voor schaduwzones
Optimale bescherming tegen de zon is intussen een no-brainer geworden. Met het hele gezin smeren, zowel in de winter als in de zomer, is een must. Wat de tuin betreft, integreer je best verschillende schaduwzones in jouw ontwerp. Een boom met grote kruin zal op termijn bijvoorbeeld voor veel verkoeling zorgen. Ook een parasol, zonnezeil of overkapping vormen handige hulpmiddelen.
Zand of water
Onmisbaar in een kindvriendelijke tuin: een zandbak. Een zandbak ingraven is echter geen goed idee. Daardoor blijft die na een regenbui langer nat. Zorg dus voor een model boven het maaiveld én voor een afdekhoes wanneer de zandbak niet wordt gebruikt.
Ook spannend, amusant en veelzijdig in de tuin: water. Bij goed weer zijn kinderen er uren zoet mee. Houd het wel veilig met een heel laag water in een ondiepe kuip.
Kindvriendelijke moestuin
Groene vingers? Met een moestuin op kindermaat geef je de microbe al op jonge leeftijd door. Maak op een zonnige plaats een stuk grond vrij (1 m² volstaat!) en je kan aan de slag. Denk aan radijsjes, erwtjes, pluksla of mini-komkommers.
Extra leven in de tuin
Het spreekt voor zich dat ook dieren in de tuin voor heel wat vertier zorgen bij de allerkleinsten. Besef daarbij wel dat een huisdier geen speelgoed is. Met de juiste verantwoordelijkheidszin en een hart voor dieren is een mini-boerderij een fantastisch idee.
Kleine kinderen worden groot
Voorzie je specifieke zones in de tuin voor bijvoorbeeld een zandbak of klimrek? Plaats die dan zo dicht mogelijk tegen het huis, zodat je ook vanuit de belangrijkste leefruimtes zicht hebt op de spelende kinderen.
Kies in de tweede plaats ook een zone waarvan de functie makkelijk inwisselbaar is. Stel jezelf de vraag: zodra de kinderen groot zijn, kan diezelfde zone nog nuttig zijn als wadi of buienborder? Aandacht voor de klimaattuin zal de komende jaren namelijk alleen maar relevanter worden.
Een huis met een tuin om zorgeloos in te spelen of ravotten? Ontdek ons volledige aanbod.