Verschil tussen EPB en EPC?
19 april 2024
Wat is EPB?
Wanneer je een huis wilt bouwen of ingrijpend wilt verbouwen, dan moeten je rekeningen houden met de energienormen. Deze strikte normen, ook wel EBP-eisen genoemd, staat voor de afkorting Energie Prestatie en Binnenklimaat. De nadruk van de EPB-normen ligt op:
- Thermische isolatie
- Ventilatie met beperkt warmte verlies
- Oververhitting beperken: oriëntatie ramen en goede zonnewering
Wat is EPC?
Het EPC-label of Energie Prestatie Certificaat geeft aan hoe goed of slecht de woning scoort op energieverbruik. Een energiezuinige nieuwbouw woning scoort een uitstekende A+, maar een oud renovatieproject zal eerder D als EPC-score hebben met renovatieplicht. Het EPC-certificaat geeft niet enkel informatie over de isolatie, maar ook over:
- Aanwezige beglazing, verwarming, warm waterinstallatie
- Tips voor aanpassingen voor een beter label
- Kostenraming per energetische ingreep
Verschil tussen EPB en EPC?
Het verschil tussen EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) en EPC (Energieprestatiecertificaat) kan verwarrend zijn. Hier zijn de belangrijkste verschillen:
- Toepassing:
- EPB: nieuwbouw of ingrijpende verbouwingen.
- EPC: bij verkoop of verhuur van een wooneenheid.
- Doel:
- EPB: gedetailleerd beeld van het energieverbruik van een woning. Het omvat materialen (bouwstenen, isolatie, ramen) en installaties (ventilatie, verwarming, warm tapwater).
- EPC: informatie over energieverbruik voor kopers en huurders.
- Berekening:
- EPB: gedetailleerde berekening door een EPB-verslaggever met een diploma in architectuur of ingenieur.
- EPC: gebaseerd op een bezoek van een energieverslaggever type A aan de woning.
- Geldigheid: beide zijn geldig voor 10 jaar.
- Wat wordt berekend:
- EPB:
- Nieuwbouw: E-peil (maat voor energieverbruik), K-peil (maat voor isolatiepeil) en netto-energiebehoefte voor verwarming (kWh/m²).
- Verbouwing: Controle of nieuwe delen voldoen aan isolatie- en ventilatie-eisen.
- EPC: in kWh/m² dat het geschatte jaarlijkse energieverbruik.
- EPB:
Wat is E-peil?
Het E-peil geeft inzicht op de energiebehoefte van een woning. Hoe lager dit cijfer, des te minder energie het gebouw nodig heeft om in te leven. hoe minder energie uw woning verbruikt. De waarde wordt berekend op basis van:
- thermische isolatie, de luchtdichtheid en de compactheid,
- Oriëntatie en de bezonning van het gebouw.
- Vaste installaties, zoals verwarming, warmwatervoorziening, ventilatie en koeling, een rol.
Bij nieuwbouwwoningen mag het E-peil maximaal E30 bedragen, bij een ingrijpende renovatie staat het maximum op E60. Afgelopen jaren is deze norm steeds strenger geworden. Wanneer je het maximum overschrijdt, dan kan je een boete verwachten.
Woon je in een energiezuinig huis of appartement, dan krijg je korting op de onroerende voorheffing. De grootte van de korting hangt af de werken, E-peil en het jaartal van de vergunningsaanvraag.
Als je je vergunning na 1 januari 2023 hebt aangevraagd, krijg je vijf jaar lang 50 procent korting als je een E-peil van E20 hebt behaald. Als je na een ingrijpende energetische renovatie een E-peil van E60 hebt behaald, of als je bij een (gedeeltelijke) herbouw een E-peil van E10 hebt behaald, krijg je vijf jaar lang 100 procent korting. Sinds 1 januari 2014 is er geen korting meer van toepassing op nieuwbouw zonder voorafgaande sloop.