Je huis isoleren doe je zo
26 januari 2024
Of je nu je woning wil opwaarderen of je energierekening wil verlagen, goed isoleren is belangrijk in elke woning. Goed isoleren bestaat uit een combinatie van het geschikte materiaal en een nauwkeurige plaatsing. Vermijd luchtlekken, temperatuurschommelingen, condensatie en koudebruggen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te isoleren: dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, …
Dakisolatie
Warmte stijgt omhoog en verdwijnt zo door het dak. Door het dak te isoleren bespaar je veel energie. Een goed geïsoleerd dak kan zorgen voor een vermindering van warmteverlies van 30 procent.
Sinds 2020 moeten alle daken van woningen in Vlaanderen verplicht voldoen aan de dakisolatienorm. Deze verplichting geldt zowel voor nieuwbouw als voor bestaande woningen. Het gaat om een minimale woningkwaliteitsnorm, maar je doet er beter en slimmer aan om meteen te kiezen voor dikker en beter isolerend materiaal. Niet onbelangrijk om weten is dat bij een onverwarmde en onbewoonde zolder een geïsoleerde zoldervloer ook als een geïsoleerd dak geldt.
Muurisolatie
Zonder extra isolatiemateriaal zijn je buitenmuren onvoldoende geïsoleerd. Je kan buitenmuren op verschillende muren isoleren: in de spouwmuur of langs de binnen- of buitenzijde van de muur. Door muurisolatie blijft de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. Er is minder tocht en stofcirculatie, en ook de akoestische isolatie verbetert.
Spouwmuurisolatie
Een spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning. In vele gevallen is die niet of slecht geïsoleerd. Het is de moeite om deze spouwmuren na te isoleren. De isolatie wordt langs buiten ingespoten, dus je ondervindt er amper hinder van. Er is geen stedenbouwkundige vergunning nodig en de werken duren slechts één tot twee dagen. Het is een investering die zichzelf terugverdient op drie tot vijf jaar.
Je doet best beroep op een erkend aannemer. Als je de Mijn Verbouwpremie voor na-isolatie van spouwmuren wil aanvragen, dan is dit verplicht. Deze aannemer blijft gedurende tien jaar aansprakelijk voor eventuele fouten bij de uitvoering.
Gevelisolatie
Je kan ook kiezen voor isolatie van de buitenmuur. Oudere woningen hebben vaak volle muren. Na-isoleren langs de buitenzijde heeft de voorkeur, maar het is niet altijd mogelijk en het kost best wat geld.
Binnenisolatie
Zijn spouwmuurisolatie en buitenisolatie technisch niet mogelijk, dan moet je kiezen voor binnenisolatie van volle muren. Maar isoleren langs de binnenkant van een bestaande buitenmuur is moeilijk. Perfect isoleren is bijna onmogelijk en is er een groot risico op condensatie.
Voor de werken doe je beroep op een gecertificeerd aannemer. Voor bestaande woningen die 15 jaar of ouder zijn kan je de Mijn VerbouwPremie voor buitenmuur voor muurisolatie langs de binnenmuur aanvragen.
Vloerisolatie
Vloerisolatie wordt vaak onderschat, maar het kan aanzienlijke voordelen opleveren. Het voorkomt niet alleen koude voeten in de winter, maar zorgt ook voor een constante temperatuur in huis.
De nodige dikte is afhankelijk van het soort vloer. Het warmteverlies is verschillend bij een vloer op volle grond, een vloer boven kruipruimte of kelder en een vloer boven buitenomgeving.
Het is niet evident om bij een verbouwing een vloer nog te isoleren. De vloer moet ofwel worden uitgegraven, ofwel moet het vloerniveau worden verhoogd. Dit brengt hoge kosten met zich mee.
Raamisolatie: dubbel glas
Via de vensters kan er heel veel energie verloren gaan. Sinds 1 januari 2020 geldt de dubbelglasnorm voor elke woning in Vlaanderen. Elke woning in Vlaanderen moet minstens dubbele beglazing hebben. Dit is een minimumnorm. Wie slim is, kiest onmiddellijk voor hoogrendementsglas. Door meerdere lagen glas met speciaal gas ertussen blijft de warmte beter binnen in de winter en blijft de hitte in de zomer buiten. Dat isoleert twee tot drie keer beter dan dubbele beglazing.
Wat is de beste manier om te isoleren?
De beste manier om je huis te isoleren hangt af van verschillende factoren zoals type woning en uiteraard je budget. Een combinatie van dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie levert over het algemeen het meest op. Dakisolatie en dubbele beglazing zijn sowieso verplicht. Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop en is snel terugverdiend.
Om maximale opbrengst te behalen en dus je energiefactuur zo laag mogelijk te houden, gebruik je best hoogwaardige isolatiematerialen. Investeer bij voorkeur in isolatiematerialen met een hoge isolatiewaarde en laat het isolatiewerk uitvoeren door ervaren professionals. Dit zorgt niet alleen voor een optimale isolatieprestatie, maar verzekert je ook van een duurzame investering op lange termijn.
Opgelet: in een goed geïsoleerde woning is ook een goede ventilatie noodzakelijk. Je kan natuurlijk ramen en deuren openzetten, maar dan verlies je weer veel warmte. Een ventilatiesysteem zorgt voor een goede luchtkwaliteit.
Premies om te isoleren
Er zijn heel wat premies en andere financiële tegemoetkomingen waarop je mogelijk recht hebt als je isoleert. Je vindt een overzicht in dit artikel.