Kantoor, winkel of B&B? Dan is een EPC niet-residentieel verplicht
28 november 2023
Het EPC NR maakt deel uit van een bredere strategie van de Vlaamse overheid om op termijn naar een koolstofneutraal gebouwenpark te evolueren. De Europese klimaatwet stelt namelijk dat de gebouwen in Europa tegen 2050 volledig klimaatneutraal moeten zijn.
Dat betekent dat de gebouwen niet bijdragen aan verdere klimaatverandering en dat het energieverbruik dus volledig gedekt wordt door hernieuwbare energiebronnen. Deze ambitieuze doelstelling vraagt uiteraard grote inspanningen van de verschillende lidstaten en het EPC NR is daar een klein deeltje van.
Welke gebouwen?
De verplichting geldt voor alle gebouweenheden die als hoofdbestemming ‘niet-residentieel’ hebben, dus alle gebouweenheden behalve woongebouwen, industriegebouwen en landbouwgebouwen. Onder industriegebouwen vallen bijvoorbeeld fabriekshallen en stelplaatsen. Stallen, serres, werkplaatsen en andere gebouwen die dienst doen voor een landbouwbedrijf vallen onder landbouwgebouwen. Alleenstaande niet-residentiële gebouwen met minder dan 50m² bruikbare vloeroppervlakte zijn ook vrijgesteld van de verplichting.
- Voor kleine niet-residentiële gebouwen was de verplichting om bij verkoop en verhuur over een EPC te beschikken er al sinds 2020 met het EPC kNR = EPC voor Kleine Niet-Residentiële gebouweenheden.
- Sinds 1 januari 2023 is de verplichting er voor alle niet-residentiële gebouwen. Eigenaars van een kleine niet-residentiële eenheid (maximaal 500m²) kunnen kiezen voor een EPC kNR of EPC NR. In beide gevallen ben je helemaal in orde met de EPC-verplichtingen. De keuze voor één van beide, wordt vaak bepaald door praktische overwegingen. Als het bijvoorbeeld gaat om een broodjeszaak in een gesloten bebouwing, is het logisch om te kiezen voor een EPC kNR, maar maakt het gebouw deel uit van een site met ook grote niet-residentiële gebouwen, dan kan het kleine gebouw opgenomen worden in de opdracht van het EPC NR.
- Sinds 1 januari 2024 moeten ook alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen beschikken over een EPC NR. Het EPC publiek kan hiervoor dus niet meer gebruikt worden. Voor publieke gebouwen met een bruikbare oppervlakte van meer dan 250m² geldt bovendien een uithangplicht.
Wat is het EPC niet-residentieel?
Het EPC kNR en NR is steeds beperkt tot één gebouweenheid. Net zoals voor woongebouwen geeft het EPC een label weer van A+ (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverslindend) en een energiescore.
- Het energielabel voor niet-residentiële gebouwen is een score gaande van A tot en met G. Bij de bepaling van het energielabel wordt uitgegaan van het aandeel hernieuwbare energie. Het is dus de verhouding tussen de hoeveelheid hernieuwbare energie (+ restwarmte) en de totale hoeveelheid energie die de gebouweenheid gebruikt. Een gebouw met energielabel A is volledig koolstofneutraal. Vandaag is dat zelfs voor de meest innovatieve projecten nog niet haalbaar.
- De energiescore geeft het energieverbruik van het gebouw weer uitgedrukt in kWh/m² per jaar. Het is de berekende energieprestatie van het gebouw, los van het energiegebruik. Bij deze score worden ook altijd aanbevelingen geformuleerd om het gebouw energiezuiniger te maken en zo tot een betere EPC-score te komen. Die aanbevelingen zijn op dit moment nog richtinggevend en dus niet dwingend. Naar de toekomst toe zal hier verandering in komen.
Wanneer is het EPC niet-residentieel verplicht?
De advertentieplicht is dezelfde als deze voor het EPC voor woningen en appartementen. Het EPC kNR of NR moet aanwezig zijn vanaf het moment dat het niet-residentieel gebouw te koop of te huur wordt aangeboden. Vanaf het moment dat een bord te koop of te huur wordt geplaatst of het pand via een website te koop of te huur wordt gesteld moet er dus een EPC beschikbaar zijn. Je kan ofwel de EPC-score vermelden, ofwel het label.
Op het moment van de overdracht moet het EPC NR aan de nieuwe eigenaar of nieuwe huurder worden bezorgd. Bij huur volstaat het om een kopie aan de huurder te bezorgen.
Verstrenging
De verplichting om over een EPC NR te beschikken zal de komende jaren stap voor stap worden uitgebreid.
- Vanaf 1 januari 2025 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan of gelijk aan 1000m² over een EPC NR beschikken, ook als er geen verkoop of verhuur plaatsvindt.
- Vanaf 1 januari 2026 moeten ook alle grote niet-residentiële gebouweenheden met een vloeroppervlakte kleiner dan 1000m² over een EPC NR beschikken, los van verkoop of verhuur.
- Vanaf 1 januari 2028 moeten alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen minimum een label E hebben. Het gemeenschapsonderwijs en het gesubsidieerd onderwijs krijgen hier een uitzondering op.
- Vanaf 1 januari 2030 moeten alle grote niet-residentiële eenheden een EPC NR hebben met minstens label E.
- Vanaf 1 januari 2050 moet elk groot niet-residentieel gebouw koolstofneutraal zijn.
Renovatieplicht
Sinds 1 januari 2022 geldt bovendien na de overdracht van een niet-residentieel gebouw een renovatieplicht. Concreet komt het erop neer dat je er binnen de vijf jaar voor moet zorgen dat het gebouw aan een aantal energiebesparende maatregelen voldoet en een minimaal energielabel haalt.
Hoe wordt het EPC niet-residentieel opgemaakt?
Het EPC kNR wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A en is tien jaar geldig. Het EPC NR wordt opgemaakt door een energiedeskundige type D en is vijf jaar geldig.
Voor de opmaak verricht de energiedeskundige een plaatsbezoek waarbij hij aandacht schenkt aan de isolatie(materialen), aan de uitvoering en de staat van de ramen, aan de verwarmings- en koelingsinstallaties, aan de voorzieningen voor warm water en aan de installatie voor ventilatie en circulatie.
De focus tijdens een inspectie ligt op drie zaken: het gebouw, de energiestromen en de opwekkers. De gegevens worden door de keurder ingevoerd in een speciaal softwareprogramma van de Vlaamse overheid.
Tip!
Het EPC NR is een complex gegeven en vraagt heel wat kennis en knowhow. Daarom laat je de opmaak ervan best over aan een ervaren bedrijf met de nodige expertise.
→ EPC NR of kNR nodig? Ontdek het aanbod van Vastgoedexperts in onze webshop.