Mag de verhuurder de huurprijs zomaar indexeren?
2 juli 2023
Een huurindexatie kan steeds plaatsvinden. Ook al is dit niet uitdrukkelijk vastgelegd in de schriftelijke huurovereenkomst. Woninghuurovereenkomsten bevatten als het waren een stilzwijgende clausule van indexering.
De verhuurder mag wel maar maximaal éénmaal per jaar indexeren. En dat ten vroegste op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.
Hoe indexering melden?
De indexatie gaat niet automatisch. Wil de verhuurder de huurprijs indexeren, dan moet hij dit jaarlijks schriftelijk melden aan de huurder. Het verzoek heeft een beperkte terugwerkende kracht, namelijk drie maanden voorafgaand aan de maand van het verzoek. Maximaal kan dus drie maanden plus de lopende maand worden gevraagd.
Het is aangewezen om de indexaanpassing per aangetekend schrijven te vragen, omdat je als verhuurder de datum moet kunnen bewijzen waarop het verzoek werd gedaan.
Indexatieverbod
Om de woningkwaliteit te verbeteren en de energierekening van huurwoningen te doen dalen, heeft Vlaams minister van Wonen Melissa Depraetere het geleidelijke indexatie- en verhuurverbod voor slecht geïsoleerde woningen ingevoerd:
- 2028: Verbod huurindexatie voor woningen met EPC-label E of F
- 2030: Verbod op de verhuur van woningen met EPC-label E of F
Huurindexering berekenen
De huurwetgeving voorziet in een verplichte formule om de huurindexatie te berekenen:
geïndexeerde huur = (basishuurprijs x nieuwe index) / aanvangsindex
- basishuurprijs: huurprijs zonder kosten/lasten
- aanvangsindex: gezondheidsindex van de maand voorafgaand aan de maand van de ondertekening van de huurovereenkomst. Gaat het om een huurcontract getekend na 31 december 2018, dan het de gezondheidsindex van de maand voorafgaand aan de maand van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.
- nieuwe index: gezondheidsindex van de maand voorafgaand aan de maand van de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst
De gezondheidsindex kan je vinden op de website van de FOD Economie.
Je kan zelf ook online de indexering berekenen met de huurcalculator van de federale overheid. Gaat het om een woning zonder EPC of met EPC-label D, E of F, dan moet je de indexering berekenen volgens een aangepaste formule (correctiefactor). Je vindt hiervoor ook een berekeningstool op de website van de federale overheid.
Aanbevolen artikel
Lees laatste nieuws en post over trends
