Kan ik een huurcontract vroegtijdig opzeggen?
9 februari 2024
Stel, je hebt een job gevonden in een andere stad of je gaat samenwonen, en wil daardoor vroeger uit je huurwoning? In dit geval kan je vroegtijdig opzeggen. Hoe je dit doet en welke voorwaarden er zijn, is afhankelijk van het type contract.
Huurcontract van korte duur
Een huurovereenkomst van korte duur (3 jaar of minder) afgesloten sinds 1 januari 2019 kan vroegtijdig worden opgezegd door de huurder. Je moet wel een opzegtermijn van drie maanden respecteren en een vergoeding betalen. Deze vergoeding bedraagt anderhalve maand huur tijdens het eerste jaar, één maand huur in het tweede jaar en in het derde jaar een halve maand huur. Deze opzeg moet schriftelijk en aangetekend gebeuren. De opzegtermijn start de dag na de opzegging.
Opgelet! Is de huurovereenkomst niet tijdig geregistreerd (binnen de twee maanden na ondertekening), dan kan je als huurder de overeenkomst beëindigen zonder opzegtermijn en zonder vergoeding te moeten betalen.
Huurcontract van lange duur
De meeste huurovereenkomsten worden afgesloten voor negen jaar. Dat is de standaardduur. Volgens het Vlaams Woninghuurdecreet heb je als huurder het recht om op elk moment het huurcontract vroegtijdig op te zeggen. Maar je moet wel een opzegtermijn van drie maanden naleven. Deze opzeg moet ook schriftelijk en aangetekend gebeuren.
Als je vroegtijdig opzegt, moet je ook een vergoeding betalen. In het eerste jaar bedraagt deze schadevergoeding drie maanden huur, in het tweede jaar twee maanden huur en in het derde jaar één maand huur. Vanaf het vierde jaar hoef je geen schadevergoeding meer te betalen.
Opgelet! Is de huurovereenkomst niet tijdig geregistreerd, dan kan je als huurder de overeenkomst beëindigen zonder opzegtermijn en zonder vergoeding te moeten betalen.
Vroegtijdig opzeggen als verhuurder
Het kan ook gebeuren dat de verhuurder de overeenkomst vroegtijdig wil beëindigen. Maar hiervoor gelden wel enkele voorwaarden.
De verhuurder kan een contract van korte duur nooit voortijdig opzeggen, tenzij hierover specifieke bepalingen werden opgenomen in de huurovereenkomst. Het is daarom belangrijk om de huurovereenkomst goed door te nemen en eventuele clausules over vroegtijdig beëindigen te controleren.
Een contract van lange duur kan hij wel opzeggen in deze drie gevallen:
- voor eigen gebruik. De verhuurder of een familielid wil in de woning gaan wonen. De verhuurder of het familielid moeten binnen het jaar in de woning trekken en er minimaal twee jaar blijven wonen. Voor huurcontracten sinds 1 januari 2019 kan de verhuurder pas vanaf het derde jaar opzeggen om deze reden.
- voor grote verbouwingswerken. Het moet dan wel gaan om werken die de woning tijdelijk onbewoonbaar maken. De verhuurder moet de nodige documenten bv. bouwvergunning, raming van de kosten, … kunnen voorleggen. Deze werken moeten ten laatste zes maanden na de opzegperiode starten. De kostprijs van de werken moet gelijk zijn aan een minimum van drie jaar de huurprijs. Voor huurcontracten die voor 1 januari 2019 werden afgesloten, mag de verhuurder enkel opzeggen op het einde van elke driejarige periode voor verbouwingswerken. Bij huurovereenkomsten sinds 1 januari 2019 mag de verhuurder op elk ogenblik opzeggen zodra het derde jaar is verstreken.
- zonder reden. Dit kan enkel aan het einde van elke driejarige periode en de verhuurder moet steeds een schadevergoeding betalen aan de huurder. Deze bedraagt negen maanden huur na drie jaar en zes maanden huur na zes jaar.
Ook de verhuurder moet zich houden aan een opzegtermijn. Deze bedraagt zes maanden en moet schriftelijk en aangetekend gebeuren.
Minnelijke ontbinding
Huurder en verhuurder kunnen natuurlijk ook onderling overeenkomen om een einde te maken aan de huurovereenkomst. Hierbij kan van bovenstaande regels worden afgeweken. In dit geval is het wel aangeraden om dit minnelijk akkoord op papier te zetten en te ondertekenen. Kwestie van hier achteraf geen discussie over te hebben!
Ontbinding via de vrederechter
Worden de verplichtingen uit de huurovereenkomst niet nageleefd door de verhuurder, dan kan de huurder zich richten tot de vrederechter om voortijdig een einde te maken aan het huurcontract. De vrederechter kan dan beslissen om het contract te ontbinden, en al dan niet een schadevergoeding op te leggen aan de verhuurder.
Omgekeerd kan de verhuurder zich ook richten tot de vrederechter als de huurder zijn verplichtingen niet nakomt. Dit kan het geval zijn wanneer de huurder niet betaalt.
Tip!
De vastgoedmakelaar maakt je wegwijs in de opzegmogelijkheden en de rechten en plichten die je hierbij hebt. Vind je makelaar op Spotto.