Ik wil mijn huurcontract opzeggen. Hoe doe ik dit?
13 april 2023
Standaardduur (9 jaar)
De standaardduur is negen jaar. De meeste huurcontracten worden aangegaan voor deze duur. Na het einde van de negen jaar eindigt de huurovereenkomst niet automatisch. Een van de partijen moet de opzeg doen. De verhuurder moet hierbij een opzegtermijn van zes maanden respecteren, terwijl de huurder drie maanden voor afloop van het contract moet opzeggen. Als geen van beide partijen opzegt, dan wordt de huurovereenkomst onder dezelfde voorwaarden voor een periode van telkens drie jaar verlengd.
Bij standaardduur kan de huur ook vroegtijdig worden opgezegd. De verhuurder kan dit in een van deze gevallen:
- voor eigen gebruik (als de verhuurder of een familielid in de woning wil gaan wonen)
- voor grote verbouwingswerken
- zonder reden. In dit geval moet de verhuurder wel een schadevergoeding aan de huurder betalen: negen maanden huur na drie jaar en zes maanden huur na zes jaar.
Als huurder kan je ook vroeger opzeggen. Hierbij moet je wel steeds een opzegtermijn van drie maanden respecteren en een schadevergoeding betalen. In het eerste jaar bedraagt die schadevergoeding drie maanden huur, in het tweede jaar twee maanden huur en in het derde jaar één maand huur. Vanaf het vierde jaar hoef je geen schadevergoeding meer te betalen.
Opgelet: Het is belangrijk dat de huurovereenkomst (tijdig) geregistreerd wordt. Als het huurcontract na twee maanden nog niet is geregistreerd, dan geldt er geen opzegtermijn of opzegvergoeding. De huurder kan dan dus op elk moment en zonder kosten de huur onmiddellijk beëindigen.
Korte duur (3 jaar of minder)
Een huurovereenkomst van korte duur heeft een duur van drie jaar of minder. De huur eindigt na het aflopen van deze periode. Voorwaarde is wel dat de verhuurder of huurder opzeggen en dat minstens drie maanden op voorhand.
Deze huurovereenkomst kan slechts éénmaal verlengd worden en hierbij mag de totale duur van drie jaar niet overschreden worden. Bijvoorbeeld: een huurovereenkomst van één jaar kan slechts éénmaal verlengd worden en dit met maximaal twee jaar. De verlenging moet schriftelijk gebeuren onder dezelfde voorwaarden.
Een korte huurovereenkomst kan niet vroegtijdig worden opgezegd door de verhuurder, maar wel door de huurder. De huurder moet wel een opzegtermijn van drie maanden respecteren én een vergoeding betalen.
Lange duur (meer dan 9 jaar)
Een huurovereenkomst van lange duur loopt langer dan negen jaar. Deze overeenkomst moet bij notariële akte worden vastgelegd. Ze eindigt bij het verstrijken van de afgesproken termijn, op voorwaarde dat huurder of verhuurder opzeggen. De verhuurder moet dit zes maanden op voorhand doen, de huurder drie maanden. Gebeurt dit niet, dan wordt de overeenkomst telkens met drie jaar verlengd, onder dezelfde voorwaarden.
Een overeenkomst van lange duur kan vroegtijdig worden opgezegd. Hier gelden dezelfde opzeggingsmogelijkheden- en voorwaarden als voor de standaardduur.
Levenslange huur
Ten slotte is er nog de levenslange huur, waarbij het huurcontract automatisch eindigt bij het overlijden van de huurder. Deze overeenkomst moet schriftelijk worden gesloten. Gebeurt dit niet, dan wordt de overeenkomst beschouwd als een negenjarige huurovereenkomst. Het is aan te raden om dergelijke overeenkomst in een notariële akte vast te leggen.
In bepaalde gevallen kan deze huur vroegtijdig worden opgezegd. De huurder kan dat op elk moment doen, mits een opzeg van drie maanden en het betalen van een schadevergoeding (drie maanden huur na één jaar, twee maanden huur na twee jaar en één maand huur na drie jaar). Na drie jaar moet geen schadevergoeding meer betaald worden. De verhuurder kan niet vroegtijdig opzeggen, tenzij uitdrukkelijk anders werd bepaald in de overeenkomst.
Hoe opzeggen?
De opzeg moet schriftelijk en aangetekend gebeuren. Je moet steeds rekening houden met de opzegtermijn. Die begint de dag na de opzegging.
Tip!
De vastgoedmakelaar maakt je graag wegwijs in de opzegmogelijkheden en je rechten hierbij, zowel als huurder als als verhuurder. Vind je makelaar op Spotto.