Huurcontract: vanaf wanneer is er een overeenkomst
1 februari 2023
Er is sprake van een huurcontract van zodra een persoon (de verhuurder – meestal ook de eigenaar) het gebruik of het genot van een onroerend goed of een deel ervan verhuurt aan een andere persoon (de huurder). Die betaalt daarvoor een bepaalde huurprijs.
Huurovereenkomst: mondeling of schriftelijk
Als de overeenkomst tussen verhuurder en huurder niet schriftelijk werd vastgelegd, spreekt men van een mondelinge huurovereenkomst. Is er een schriftelijk akkoord, dan is er sprake van een geschreven huurovereenkomst.
Sinds 2007 is een schriftelijke huurovereenkomst voor de hoofdverblijfplaats van de huurder verplicht. Mondelinge huurovereenkomsten die voor die datum werden afgesloten, blijven geldig. Zowel huurder als verhuurder kunnen eisen om de overeenkomst om te zetten in een schriftelijke huurovereenkomst. Weigert een van de twee partijen om een schriftelijke huurovereenkomst op te stellen, dan kan je naar de vrederechter stappen.
Huurcontract opstellen: wat staat erin?
Een huurcontract moet zeker volgende elementen bevatten:
- De identiteit van de partijen;
- De begindatum van de overeenkomst;
- De exacte duur van de overeenkomst;
- De aanwijzing van alle ruimtes en gedeelten van het gebouw die worden verhuurd;
- Het bedrag van de huur (huurprijs);
- De huurwaarborg;
- De regeling voor de kosten en de lasten;
- Voor huurovereenkomsten betreffende de hoofdverblijfplaats van de huurder: een verwijzing naar de vulgariserende toelichting.
Huurcontract voorbeeld
Laat je huurcontract opstellen door iemand met voldoende juridische kennis zoals een vastgoedmakelaar. Vind hier je CIB-vastgoedmakelaar in jouw regio, zij werken met de juridisch correcte modeldocumenten van beroepsfederatie CIB. Elk huurcontract is specifiek in zijn voorwaarden en clausules. Bovendien zorgen zij ook voor correcte plaatsbeschrijving als dienstverlening.
Aantal exemplaren huurcontract
De huurovereenkomst moet in evenveel exemplaren worden opgesteld als er partijen zijn. Elk exemplaar vermeldt het aantal originelen dat werd opgesteld en ondertekend. In de praktijk zijn minstens altijd drie exemplaren nodig: één voor de huurder, één voor de verhuurder en één voor de registratie van de huurovereenkomst.
Waterdichte afspraken tussen huurder en verhuurder
De bemiddelende vastgoedmakelaar stelt de huurovereenkomst voor je op. Door waterdichte afspraken tussen de verhuurder en de huurder op papier te zetten, kan je later veel discussies vermijden. Vind je makelaar op Spotto.
Lees ook:
Huurcontract afsluiten? Getekend is getekend
Moet je als koppel samen het huurcontract ondertekenen?