Ik (ver)huur een appartement. Wat met de gemeenschappelijke kosten?
23 maart 2023
De Vlaamse regering heeft een niet-limitatieve lijst vastgesteld van kosten die aan de huurder of verhuurder mogen worden aangerekend. Deze gemeenschappelijke kosten omvatten onder meer:
- de verbruikskosten met betrekking tot de gemeenschappelijke delen in het gebouw, zoals water- en energieverbruik
- de onderhoudskosten m.b.t. de gemeenschappelijke delen in het gebouw, waaronder eventueel de lift
- de bezoldiging van de syndicus
- het salaris, de verzekeringen en de sociale lasten m.b.t. de huisbewaarder en het personeel belast met het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes
Herstellingen
Wat met herstellingen? Hiervoor dient een beetje gezond verstand te worden gebruikt. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen huurdersherstellingen en eigenaarsherstellingen. Zo is het bijvoorbeeld vanzelfsprekend dat het elektriciteitsverbruik van de lift ten laste van de huurder is, maar niet de herstellingen van de lift. Kosten voor eigenaarsherstellingen zijn niet voor de huurder.
Forfait of werkelijke kosten
Deze gemeenschappelijke kosten kunnen forfaitair worden vastgelegd. Dit betekent dat een vast bedrag wordt overeengekomen in de huurovereenkomst, bijvoorbeeld vijftig euro per maand. Dit forfait kan jaarlijks aangepast worden op basis van de werkelijke kosten.
Als deze kosten niet forfaitair worden vastgelegd, dan moeten ze overeenkomen met de werkelijke kosten. De eigenaar moet hiervoor wel bewijsstukken kunnen voorleggen aan de huurder. In een appartementsgebouw is dit natuurlijk niet praktisch aangezien de bewijsstukken met betrekking tot de gemene kosten niet in het bezit van de eigenaar zijn, maar wel van de syndicus. Vandaar dat de wet voorziet in een praktische oplossing. De verhuurder kan zich ontdoen van zijn verplichting tot voorlegging van de bewijsstukken door aan de huurder de mogelijkheid te bieden om de stukken in te zien bij de syndicus.
Huurder of verhuurder mogen op elk ogenblik de omzetting van forfaitair bepaalde kosten naar werkelijke kosten vragen aan de vrederechter.
Los van de huurprijs
De gemeenschappelijke kosten moeten steeds in een afzonderlijke berekening, dus los van de huurprijs, worden opgegeven. Ze moeten dus afzonderlijk van de huurprijs worden gemeld.