Dubbel glas in woning verplicht vanaf 2023
6 maart 2023
Dubbel glas is een uitstekende keuze voor wie zijn huis wil isoleren vooral wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt. Het behouden van warmte in huis wordt eenvoudiger met dubbel glas dat aanzienlijk betere isolatie biedt dan enkel glas. Dit resulteert in minder stookkosten en bevordert energiebesparing. Investeren in dubbel glas is niet alleen gunstig voor je energierekening maar is dus ook een duurzame keuze.
Wat is dubbel glas?
Dubbel glas of isolatieglas bestaat uit twee glasplaten die met een luchtdichte tussenruimte aan elkaar zijn verbonden. De aanwezige lucht tussen de glasplaten zorgt voor de gewenste isolatie. Bij 'gewoon' dubbel glas is deze tussenruimte gevuld met lucht, terwijl bij HR++ glas argongas wordt gebruikt voor extra isolatie. Beide soorten dubbel glas zijn geschikt voor diverse kozijnen zoals kunststof, hout, aluminium of staal. Als je toch van plan bent om raamkozijnen te vervangen, is het een geschikt moment om te investeren in dubbel glas.
De voordelen van dubbel glas
- Dubbel glas isoleert de woning effectief, wat resulteert in lagere verwarmingskosten en directe energiebesparing.
- Dubbels glas is perfect als geluidsisolatie. Vooral bij regelmatige geluidsoverlast is dubbel glas met een extra brede spouw een perfecte oplossing.
- Minder energiekosten leiden tot een verbeterd energielabel en verhogen daarmee de verkoopwaarde van je huis.
Wat zegt de wetgeving over hoogrendementsglas?
Elke woning in Vlaanderen moet tenminste dubbele beglazing hebben. Het gaat hier om een minimumnorm. Wie slim is, kiest onmiddellijk voor hoogrendementsglas. Dat isoleert nog twee tot drie keer beter dan dubbele beglazing.
Tot en met 31 december 2022 was het ontbreken van dubbel glas een klein gebrek (categorie I), maar sinds 1 januari 2023 is de dubbelglasnorm verstrengd. Het ontbreken van dubbele beglazing geldt vandaag als een gebrek van categorie II en geeft aanleiding tot ongeschiktverklaring als de woning meer dan één raam zonder dubbele beglazing heeft.
Energiescore van dubbel glas
Bij zelfstandige woningen houdt de woningcontroleur sinds 1 januari 2021 rekening met de energiescore van de woning zoals die vermeld staat op het energieprestatiecertificaat (EPC). Het ontbreken van dubbel glas wordt niet als een gebrek gezien als de energiescore van de woning lager ligt dan de door de Vlaamse regering vastgestelde grenswaarde. Bij kamers houdt men geen rekening met de EPC-score.
Lees meer over de dubbelglasnorm op https://www.vlaanderen.be/woningkwaliteitsnormen.