Dakisolatie verplicht sinds 2020
3 augustus 2023
Wat is de dakisolatienorm?
De dakisolatienorm geldt sinds 1 januari 2015. Deze norm bepaalt dat elke zelfstandige woning in Vlaanderen dakisolatie moet hebben, of het nu gaat om een eengezinswoning, een appartement of een studio. Kamers zijn van deze verplichting vrijgesteld, net als daken kleiner dan 2m². Belangrijk om weten is dat het hierbij om een minimumnorm gaat.
De isolatiewaarde van materiaal wordt uitgedrukt in R-waarde. Deze waarde is de warmteweerstand van een materiaal en geeft dus aan in welke mate een materiaal warmteverliezen tegenhoudt. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter geïsoleerd. Deze R-waarde wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door zijn lambda-waarde. De lambda-waarde geeft aan in welke mate een materiaal de warmte geleidt. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter de thermische isolatie van het materiaal.
De R-waarde moet minstens 0,75 m²K/W bedragen, wat overeenstemt met een laag specifiek isolerend materiaal van ongeveer 3 à 4 cm. Materialen met een lambdawaarde van hoogstens 0,10 W/mK worden als geschikte isolatie beschouwd. Niet onbelangrijk om weten is dat bij een onverwarmde en onbewoonde zolder een geïsoleerde zoldervloer ook als een geïsoleerd dak geldt.
Je kan ook aan de dakisolatienorm voldoen als de energiescore van de woning in het energieprestatiecertificaat (EPC) lager ligt dan de grenswaarde. Deze grenswaarden zijn: 600 kWh/m² voor een open bebouwing, 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing, 450 kWh/m² voor een gesloten bebouwing en 400 kWh/m² voor een appartement.
Controle
De dakisolatieverplichting werd gefaseerd ingevoerd. Sinds 1 januari 2020 komt een woning met niet-geïsoleerd dak in aanmerking voor een ongeschiktverklaring (categorie II). Er is wel een onderscheid tussen daken kleiner en daken groter dan 16m². Ontbrekende dakisolatie bij daken kleiner dan 16m² geldt als een gebrek categorie I (kleine gebreken).
Een woningcontroleur checkt de aanwezigheid van dakisolatie aan de hand van het EPC. Hij kijkt naar de algemene energiescore en de informatie over dakisolatie in het EPC. Als het EPC een R-waarde vermeldt van minimum 0,75 m²K/W of als de algemene energiescore lager is dan de grenswaarde, dan ben je in orde met de norm.
Is er geen EPC, is de energiescore te hoog, de R-waarde te laag of ontbreekt informatie over dakisolatie, dan gaat de woningcontroleur over tot visuele vaststelling. Dit impliceert dat de woningcontroleur met eigen ogen moet kunnen zien dat de dakisolatie ontbreekt of niet voldoet. De woningcontroleur doet geen destructief onderzoek. In geval van een afgewerkt dak zal hij bijvoorbeeld nooit een gat boren om de isolatie te checken.
Als het niet mogelijk is om visueel vast te stellen dat er dakisolatie is, dan moet je als eigenaar de aanwezigheid van dakisolatie aantonen of alsnog een EPC laten opmaken en voorleggen.
Wat bij appartementsgebouwen?
Bij appartementsgebouwen wordt het voldoen aan de dakisolatienorm op het niveau van de woning en niet meer zoals voorheen op het niveau van het gebouw beoordeeld. Het ontbreken van dakisolatie zorgt er dus niet voor dat alle appartementen ongeschikt verklaard kunnen worden. Als de energiescore in het EPC van het appartement voldoet, dan worden er voor het appartement in kwestie geen strafpunten toegekend.
Dit betekent niet dat de dakisolatienorm alleen nog maar geldt voor appartementen die onder het dak zijn gelegen. Alle appartementen moeten aan de norm voldoen. Wel kan de woningcontroleur niet langer op basis van een controle van één appartement oordelen dat alle appartementen in gebreke zijn. Kan je als eigenaar van het appartement een EPC met een voldoende lage energiescore voorleggen, dan ben je niet in gebreke.
Tip!
Weet dat je voor het renoveren van je dak recht kan hebben op financiële tegemoetkomingen. De vastgoedmakelaar is op de hoogte van al deze voordelen. Informeer er dus zeker naar. Vind je makelaar op Spotto.