Op 1 januari 2021 werd de EPC-labelpremie in het leven geroepen. Ze diende als vervanging van de totaalrenovatiebonus. Die bonus kon oplopen tot 4.750 euro voor een woning en tot 2.375 euro voor een appartement. Tijdens de overgangsperiode kon een woning maar in aanmerking komen voor een van die premies. Dus ofwel de totaalrenovatiebonus, ofwel de EPC-labelpremie.
Versoepeling
Kocht je dus na 1 januari 2021 een woning en had de vorige eigenaar al een totaalrenovatiebonus ontvangen, dan had je geen recht meer op een EPC-labelpremie. Dit wordt nu versoepeld omdat de Vlaamse regering iedereen wil aanmoedigen om grondig te renoveren. Zelfs al startte de vorige bewoner een totaalrenovatiebonustraject op en ontving hij een bonus, dan kan je nog altijd in aanmerking komen voor de EPC-labelpremie.
Voorwaarden
Ook eenzelfde eigenaar kan na een afgelopen totaalrenovatiebonustraject nog in aanmerking komen voor de EPC-labelpremie voor dezelfde woning. De voorwaarde blijft dezelfde: je woning heeft een slecht energielabel en je renoveert de woning tot je een goed energielabel hebt. Voor de start van de werken moet je een EPC-attest kunnen voorleggen en dat attest mag niet ouder zijn dan 2019. Na de renovatie moet je een nieuw EPC laten opmaken, maximaal vijf jaar na het eerste attest. Afhankelijk van hoe energiezuinig je de woning maakt, ka de premie oplopen van 2.500 tot 5.000 euro.
Totaalrenovatiebonus verdwijnt
De totaalrenovatiebonus zal op termijn verdwijnen. Voor al wie al in een traject van de totaalrenovatiebonus zat, loopt die nog verder. Sinds 30 juni 2022 kan geen nieuw totaalrenovatietraject meer worden opgestart. De EPC-labelpremie vervangt dat.
Ben je van plan om een woning te kopen met een slecht EPC? De makelaar kan je verder informeren over de financiële tegemoetkomingen waar je recht op hebt en helpen met de aanvraag. Vraag er dus zeker naar. Vind je makelaar op Spotto.
Lees ook:
Daar is de nieuwe renovatieplicht
Woning renoveren? Vraag je Mijn VerbouwPremie aan