Zwemvijver aanleggen: een natuurlijke toevoeging aan jouw tuin
24 juni 2024
Plaats: zonnig zwemmen
Kies voor een zonnige plek in een open vlakte. Bomen en struiken vlak naast een zwemvijver zorgen voor schaduw in je zwemvijver en vereisen intensief onderhoud omdat er meer bladeren in de zwemvijver belanden. Tegelijkertijd warmt direct zonlicht het water op een natuurlijke manier op.
Afmetingen: voldoende plaats voor mens én beplanting
Een zwemvijver graaf je dieper dan een vijver, namelijk tussen de 140 en 180 cm. Met deze diepte kun je zwemmen zonder dat je de bodem raakt. Zorg ook voor voldoende zwemruimte én plaats voor beplanting met een minimumbreedte van 300 à 350 cm en een minimumlengte van 800 cm.
Wanneer je de plaats voor jouw zwemvijver afbakent, controleer dan of er geen boomwortels of andere scherpe delen in de omgeving zitten. Zo voorkom je problemen in een latere fase.
Ontwerp: een natuurlijk geheel
Integreer de natuurlijke zwemvijver in de rest van je tuinontwerp. Allerlei elementen bepalen de finale uitstraling. Denk maar aan:
- de uiteindelijke grootte
- de vorm: vierkant, rechthoekig of organisch?
- de indeling: waar komt het zwemgedeelte en waar de (natuurlijke) filter?
Extra tip: Vertrouwen op extra creativiteit en expertise? Een tuinarchitect helpt je vast op weg.
Handen uit de mouwen: graven
Een volledige zwemvijver uitgraven is een hele klus. Bezin dus even vooraleer je zelf de handen uit de mouwen steekt. Een graafmachine is in veel gevallen een must. Laat je eventueel adviseren door een expert. Voorzie verder een plan van aanpak om de grond af te voeren.
Vijverfolie: een stevige basis voor jouw zwemvijver
Voor een duurzame, stevige basis en een natuurlijke look kies je voor een zwarte EPDM-vijverfolie als bekleding voor je zwemvijver. In combinatie met een zonnige ligging zal je water sneller opwarmen.
Helemaal op veilig spelen? Dat doe je met een beschermdoek onder de vijverfolie. Mochten er toch nog scherpe delen zijn onder de vijverfolie, dan zorg je op die manier voor extra bescherming.
Vijverplanten: natuurlijke filtering
Planten zorgen niet alleen voor een natuurlijk geheel, ze fungeren ook als natuurlijke filter in jouw zwemvijver. Voor vijverplanten creëer je best een aparte zone, zodat ze niet in de weg komen te staan of beschadigd worden bij het zwemmen. Kies bijvoorbeeld voor gele lis, grote egelskop, kalmoes, beekpunge of lidsteng.
Regen- of leidingwater
Vul je je natuurlijke zwemvijver voor het eerst of vul je na de zomer bij? Gebruik in ieder geval bij voorkeur regen- of leidingwater. Grondwater bevat namelijk te veel ijzer en brengt de waterwaarden uit evenwicht.
Leven in de zwemvijver: vissen en andere dieren
Love it or hate it: vissen in een zwemvijver zijn in ieder geval een optie wanneer je geen chemicaliën gebruikt. Houd er rekening mee dat ze wel voor extra vervuiling en dus intensief onderhoud zorgen. Ook ervaren vissen best wat stress met menselijke zwemmers in hun natuurlijke habitat.
Reken verder sowieso op kikkers, salamanders, watervlooien en andere levende wezens in en rond je zwemvijver.
Op zoek naar een villa met zwemvijver? Of naar een woning met een tuin en veel potentieel om zelf een zwemvijver aan te leggen? Ontdek ons ruime aanbod.