Woonboot (ver)kopen: waarmee moet je rekening houden?
26 juli 2023
Geen onroerend goed
Een woonboot kopen is niet hetzelfde als een huis kopen. Wie een huis koopt, gaat langs bij de bank voor een hypothecaire lening of woonlening. Dit kan niet voor een woonboot. In tegenstelling tot een huis wordt een boot namelijk niet beschouwd als een onroerend, maar als een roerend goed. Daarom is het iets moeilijker om een lening aan te gaan bij de aankoop van een woonboot. Maar je informeert hierover best bij verschillende banken.
Het feit dat een woonboot geen onroerend goed is, heeft ook voordelen. Zo hoef je als eigenaar geen kadastraal inkomen te betalen en is je woonboot ook niet onderworpen aan onroerende voorheffing.
Liggeld betalen
Voor een woonboot betaal je liggeld aan de waterwegbeheerder de Vlaamse Waterweg. Een concessie loopt meestal negen jaar. Hoeveel je moet betalen, hangt af van wat er op de ligplaats aanwezig is. Op sommige locaties zijn er op de kade aansluitingen op het water- en elektriciteitsnet. Op andere locaties heb je minder faciliteiten en zal je dus ook minder concessie moeten betalen.
Verplichte documenten
Doordat het aantal ligplaatsen zeer beperkt is en het aantal aanvragen groot, worden de concessies meestal verkocht via een online bieding onder gesloten omslag. Om in aanmerking te komen voor een ligplaats moet je uiteraard beschikken over een woonboot (binnen de zes maanden na het aangaan van de overeenkomst), maar ook over een aantal verplichte documenten.
- immatriculatieplaat. Deze kan je vergelijken met een nummerplaat van een auto.
- klassecertificaat. Dit certificaat toont aan dat de boot veilig is. Het blijft vijf jaar geldig na keuring.
- bootverzekering. De bootverzekering beschermt je tegen onder meer aanvaringen, zinken en brand aan boord.
- plaatsbeschrijving. De plaatsbeschrijving dient te gebeuren aan het begin en het einde van de concessie.
- EPC is dan weer niet vereist voor woonboten
Bij de verkoop moet je al deze documenten kunnen voorleggen aan de koper om hem correct te informeren.
Domicilie vestigen
Koop je een boot om er te gaan wonen, dan ben je verplicht om je te domiciliëren in de gemeente waar de boot ligt. De gemeente schrijft je in volgens het dok en kaainummer waar je bent aangemeerd. Je wordt dan eigenaar van het stuk wateroppervlakte, maar niet van de kaai waar je bent aangemeerd. Wil je daar bijvoorbeeld planten of bloemen plaatsen, dan moet je dit ook aanvragen.
Wat kost een woonboot?
Een woonboot heeft meestal wel een stevig prijskaartje. Naast de aankoopprijs en het liggeld kost ook het onderhoud redelijk wat. In België moet een woonboot om de vijf jaar worden gekeurd. Daarvoor moet je de boot uit het water laten takelen. De boot wordt dan in een droogdok op schragen gezet en uitvoerig gecontroleerd op vaarveiligheid. De keuring is de ideale gelegenheid om ook de romp van de boot onder handen te nemen. De buitenkant wordt schoongemaakt en opnieuw ingesmeerd met speciale bootverf of teer.
Tip!
Verkoop of koop je een woonboot, laat je dan bijstaan door een vastgoedmakelaar. Hij zal ervoor zorgen dat de nodige documenten aanwezig zijn zodat de verkoop op een correcte manier verloopt. Vind je makelaar op Spotto.
Op zoek naar een woonboot te koop? Ontdek het aanbod op Spotto.