Woning (ver)huren: het belang van de plaatsbeschrijving
7 juni 2023
Wanneer je huurt is het belangrijk dat je een vertrouwensband opbouwt met de verhuurder. Een goede match begint dan ook met een goed huurcontract. En nog belangrijker: met een goede plaatsbeschrijving. Een zorgvuldig opgestelde plaatsbeschrijving bevordert transparantie en vertrouwen tussen huurder en verhuurder.
Wat is een plaatbeschrijving?
Een plaatsbeschrijving is een verslag van de staat van de woning. Een goede plaatsbeschrijving omvat alles en is gedetailleerd: van de algemene staat van het pand tot specifieke details zoals eventuele beschadigingen, slijtage, aanwezige meubels en apparaten, …
De intredende plaatsbeschrijving is verplicht. Deze moet ofwel bij aanvang van de huurovereenkomst (= bij intrede) worden opgemaakt, vooraleer de huurder de woning betrekt. Ofwel tijdens de eerste maand van de ingebruikname. Een kras in de parketvloer, een barst in het raam, …: zorg niet alleen dat het op papier staat, maak er ook foto’s van. Een nietszeggende clausule à la ‘het appartement is in goede staat en beide partijen erkennen dit’ kan niet als een goede plaatsbeschrijving worden beschouwd.
De uittredende plaatbeschrijving is niet verplicht, maar in de praktijk wordt doorgaans gewerkt met een plaatsbeschrijving bij intrede en een plaatsbeschrijving bij vertrek.
Waarom is de plaatsbeschrijving zo belangrijk?
Een grondige plaatsbeschrijving kan helpen bij het voorkomen van geschillen tussen verhuurder en huurder bij het einde van de huurovereenkomst. Door vergelijking van beide plaatsbeschrijvingen kan worden vastgesteld of er al dan niet sprake is van eventuele huurschade die op de huurder kan worden verhaald. In dit geval zal de huurder de verhuurder hiervoor moeten vergoeden. Hiervoor kan de huurwaarborg worden aangesproken.
Maar het beschermt ook de huurder tegen onterechte beschuldigen. Als huurder kan je dankzij de plaatsbeschrijving bewijzen dat de schade er al was vooraleer jij je intrek nam in de woning waardoor de verhuurder je hiervoor geen vergoeding kan vragen.
In elk geval zorgt de aanwezigheid van een nauwkeurige intredende én een uittredende plaatsbeschrijving ervoor dat er achteraf minder kans is tot discussie. Het biedt zekerheid en gemoedsrust.
Opmaken plaatsbeschrijving
De plaatsbeschrijving kan opgesteld worden door de huurder en de verhuurder onderling, maar het is makkelijker en veiliger om hiervoor beroep te doen op een professional. Die is gespecialiseerd in de opmaak van plaatsbeschrijvingen en gaat objectief te werk.
De tijden van één A4-tje, vergezeld van enkele foto’s, behoren meer en meer tot het verleden. Logisch als je kijkt naar het belang van de plaatsbeschrijving als objectief document om latere betwistingen tussen huurder en verhuurder te voorkomen. Het is belangrijk om zo gedetailleerd en duidelijk mogelijk te werk te gaan. Beschrijf elke kamer en elk aspect van de woning nauwkeurig. Neem foto’s als visueel bewijsmateriaal en maak aantekeningen van eventuele schade of gebreken. Vermijd vage bewoordingen en gebruik specifieke termen om de staat van de woning te beschrijven.
Zowel verhuurder als huurder moeten de plaatsbeschrijving grondig nalezen en ondertekenen. Hiermee bevestigen beide partijen dat ze akkoord gaan met de beschreven staat van de woning.
Voorbeeld plaatbeschrijving
Het is belangrijk om de plaatsbeschrijving zo nauwkeurig en volledig mogelijk op te stellen. Laat de plaatsbeschrijving daarom opstellen door een expert zodat je zeker bent dat het objectief, tegensprekelijk en volgens de regels van de kunst verloopt. Je kan hiervoor beroep doen op CheckNet.
Kosten plaatsbeschrijving
De plaatsbeschrijving gebeurt op gezamenlijke kosten van de huurder en de verhuurder. Doe je beroep op een expert, weet dan dat de kost door beide partijen voor de helft zal worden gedragen. Ten slotte is het ook mogelijk dat elk van de partijen zich laat vergezellen door een expert naar keuze, die ze dan zelf betalen.
De prijs van de plaatsbeschrijving kan variëren afhankelijk van factoren zoals oppervlakte van de woning en de complexiteit van de inventaris. Het is belangrijk om te onthouden dat een nauwkeurige plaatsbeschrijving uiteindelijk geld kan besparen door het voorkomen van conflicten en geschillen. Voor een plaatsbeschrijving bij CheckNet betaal je rond de 400 tot 450 euro.
Registratie plaatsbeschrijving
Bij woninghuur moet de plaatsbeschrijving verplicht worden gehecht aan de huurovereenkomst en geregistreerd worden. Deze registratie moet gebeuren binnen de twee maanden na de ondertekening van de overeenkomst.
Indien de verhuurder de plaatsbeschrijving en de huurovereenkomst niet laat registreren, dan is daar geen uitdrukkelijke sanctie aan gekoppeld. Maar als een huurovereenkomst (en bijhorende plaatsbeschrijving) niet geregistreerd is na een termijn van twee maanden, kan de huurder de overeenkomst beëindigen zonder een opzeggingstermijn en zonder een opzegvergoeding te betalen.
Tip!
Verloopt de verhuur via een vastgoedmakelaar, dan zal de makelaar instaan voor de opmaak van de plaatsbeschrijving (veelal via een externe deskundige) en de registratie ervan. Vind je vastgoedmakelaar op Spotto.
Lees ook
Waarom maak je best een plaatsbeschrijving op bij begin én einde van de huur?
Moet de plaatsbeschrijving bij huur geregistreerd worden?
→ Objectieve en correcte plaatsbeschrijving? Ontdek het aanbod van Checknet in onze webshop.