Wij gaan scheiden. Wat met onze samen aangekochte woning?
27 maart 2023
Jullie verkopen de woning
Indien geen van beide echtgenoten interesse heeft om de woning over te nemen, zal de woning moeten worden verkocht. De opbrengst van de woning dient dan om de hypothecaire lening bij de bank verder af te betalen. Wat daarna nog overblijft, wordt verdeeld in twee gelijke helften.
Een van jullie neemt de woning over
Het gebeurt echter vaak dat een van beide echtgenoten de woning wil behouden. De wijze van overdracht kan in onderling overleg worden geregeld. Vaak is de prijs van overname een moeilijk punt bij de onderhandelingen. In dit geval kan een onafhankelijke schatter worden aangesteld waarbij jullie je ertoe verbinden om de resultaten van deze schatting te aanvaarden.
Diegene die beslist om in de woning te blijven en de andere uit te kopen, moet hiervoor belasting betalen. Officieel heet dit verdeelrecht, maar in de volksmond wordt dit heel toepasselijk miserietaks genoemd. In Brussel en Wallonië bedraagt het verdeelrecht 1%.
In Vlaanderen zijn er twee mogelijke tarieven. Het algemeen tarief bedraagt 2,5%. Gaat het om een echtscheiding of beëindiging van de wettelijke samenwoning, dan kan je van een verlaagd tarief van 1% genieten. In dit laatste geval is de voorwaarde wel dat je minstens één jaar op hetzelfde adres als je ex-partner moet gedomicilieerd zijn. Wie feitelijk samenwoont, betaalt het algemeen tarief van 2,5%.
Jullie bereiken geen akkoord
Is er onenigheid tussen jullie over wie de woning mag behouden, dan kan de rechtbank de woning toewijzen aan een van jullie. De beslissing hiertoe wordt door de rechtbank genomen rekening houdend met de belangen van de echtgenoten en hun kinderen. Zo zou het beroep van een van de echtgenoten en het verblijf van de kinderen hierbij een doorslag kunnen geven. De rechtbank kan ook rekening houden met de daadwerkelijke mogelijkheden van de partij die de overname van de woning vraagt. Zo is het compleet zinloos om de overname van de woning te vragen wanneer je hiertoe niet de financiële mogelijkheden hebt.