Schade door wateroverlast? Brandverzekering komt tussen
15 november 2023
Waterschade gedekt door verzekering
Een brandverzekering of woningverzekering is niet verplicht, maar is sterk aan te bevelen. Veel banken zullen bij het afsluiten van de woonlening zelfs eisen om een brandverzekering af te sluiten. De verzekering dekt veel meer dan enkel brandschade.
Waterschade maakt verplicht deel uit van de brandverzekering in België. Heb je schade, dan neem je best zoveel mogelijk foto’s van de ondergelopen ruimtes, beschadigde meubels en toestellen. Zorg ook voor de nodige bewijsstukken zoals aankoopbewijzen en certificaten.
Neem contact op met je verzekeringsagent of -makelaar. De maatschappij stuurt dan soms een expert om de schade vast te stellen, maar dat is niet altijd het geval. Het volstaat soms om alle bewijzen via e-mail door te sturen. Bij overduidelijke schade door storm- of wateroverlast wordt het dossier doorgaans snel afgehandeld, vaak al binnen de dertig dagen. Ook wanneer het niet wordt erkend als natuurramp. Vervolgens gaat de maatschappij over tot betaling.
Hoe zelf schade beperken?
Wat kan je zelf doen om de schade in te perken?
- Het is belangrijk om na waterschade het huis goed te laten drogen om blijvend vocht en schimmelvorming te voorkomen. Bouwdrogers en ventilatoren kunnen hierbij nuttig zijn.
- Na het drogen is het belangrijk om grondig te poetsen. Soms moet je zelfs desinfecteren met bleekwater want soms komt er ook rioleringswater binnen dat mogelijke uitwerpselen en andere viezigheden binnenbrengt.
Wat je ook onderneemt, zorg er in elk geval voor dat je eigen veiligheid altijd op de eerste plaats komt.
Tip!
Koop je een woning, denk er dan aan om meteen een brandverzekering af te sluiten, bij voorkeur reeds op het moment dat je de onderhandse of voorlopige verkoopovereenkomst tekent. Ook als je een woning huurt, kan je best een eigen brandverzekering afsluiten. Deze verzekert je voor je eigen inboedel.
Woon in je in een appartement, dan is er een collectieve brandverzekering voor het gebouw. Vaak wordt gekozen voor een blokpolis. De syndicus sluit dan voor alle eigenaars een overkoepelende polis af, waarbij elke eigenaar verzekerd is voor zijn deel. Als eigenaar blijf je meestal wel nog instaan voor de verzekering van de inboedel van je eigen appartement.