Waterschade? Tips en advies om te voorkomen ... en te genezen
30 november 2023
Waterinfo: overstromingsgevoelig gebied of niet?
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten of je woning in overstromingsgevoelig gebied ligt. De verkoper of verhuurder is verplicht om de koper of huurder informatie te geven over de overstromingsgevoeligheid van een woning of grond. De overstromingsgevoeligheid kan je zelf checken via www.waterinfo.be/informatieplicht. Daar vind je een overstromingsrapport. Dit rapport geeft informatie over de overstromingsbron en de overstromingskans van het perceel (= P-score) en van het gebouw (= G-score).
Elk perceel en elk gebouw krijgt een score, op een schaal van A tot D.
- A = geen overstroming gemodelleerd
- B = kleine kans op overstromingen onder klimaatverandering
- C = kleine kans op overstromingen onder huidig klimaat
- D = middelgrote kans op overstromingen onder huidig klimaat
Dit rapport dient ook overhandigd te worden bij verkoop en verhuur. Op die manier krijg je als koper of huurder meer gedetailleerde informatie over de overstromingskans.
Lees ook
Kans op overstroming? Dan moet je tijdig geïnformeerd worden
Watertoets bij nieuwbouw
Ga je bouwen, dan moet de overheid (meestal het gemeentebestuur) daarvoor een vergunning afleveren. Daarbij moet rekening worden gehouden met de watertoets. Deze gaat na of de geplande werken geen schadelijke effecten veroorzaken aan het watersysteem. Bouwers moeten zo vroeg mogelijk rekening houden met de watertoets om te voorkomen dat ze plots voor verrassingen staan. Als particulier kan je via www.waterinfo.be/watertoets een aantal belangrijke aanbevelingen krijgen.
Hoe waterschade voorkomen?
Om te vermijden dat water je woning kan binnenstromen, kan je ze waterdicht maken, of je kan ervoor zorgen dat het water op een veilige afstand van je woning wordt tegengehouden. Wat kan je concreet doen?
- Gevel waterdicht maken. Een eerste prioriteit is ervoor zorgen dat het water bij overstromingen niet door de muur naar binnen dringt. Afhankelijk van het type muur is een andere aanpak vereist.
- Combineer gevelmaatregelen waar mogelijk steeds met andere maatregelen om ook ramen, deuren en andere openingen waterdicht te maken. Dit doe je door er schotten voor te plaatsen. Als alternatief voor schotten kan je ook de deur of poort zelf waterdicht maken. Die functioneren als een ‘gewone’ deur of poort, maar hebben een apart afsluitsysteem dat water langer buiten houdt.
- Elke woning beschikt over verschillende verluchtingsopeningen. Denk maar aan de aanvoer van verse lucht voor de verwarmingsketel, de luchtafvoer van de keuken, …. Het is belangrijk dat je deze openingen tijdelijk of permanent beschermt tegen instromend water. Dat doe je door bestaande kokers of buizen te verhogen, door nieuwe kokers of afsluitbare roosters te plaatsen, of door een tijdelijke afdekking aan te brengen.
- In uitzonderlijke gevallen is het niet mogelijk om het overstromingsgevaar ter hoogte van de gebouwschil tegen te houden. Dat doet zich bijvoorbeeld voor als zeer hoge overstromingspeilen de stabiliteit van het gebouw bedreigen. Een waterkering kan dan een oplossing zijn. Een aarden berm of gemetselde of betonnen keermuur bijvoorbeeld houdt het overstromingswater tegen op enige afstand van de woning zelf. Om een waterkering aan te leggen heb je een omgevingsvergunning nodig.
- Voer regen- en afvalwater (vertraagd) af. Overtollig water kan je verpompen naar een andere locatie en/of tijdelijk bufferen. Installeer hiervoor een pomp- en/of bufferput.
- Breng bij voorkeur alle regen- en afvalwater samen in aparte afvoerleidingen en rust elke leiding uit met een terugslagklep. Terugslagkleppen zorgen ervoor dat water vanuit de openbare riolering niet naar de privéwaterafvoer terugstroomt. Bij nieuwbouw en bij grondige verbouwingen is het nu al verplicht om in een aparte regenwaterafvoer te voorzien.
- Beveilig putdeksels en kloksifons, of gebruik een opblaasbare ballon als individuele beveiliging voor de afvoeren op de plek waar het water terugstroomt.
Meer tips en informatie vind je op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Wat te doen bij waterschade?
Brandverzekering komt tussen
Waterschade maakt verplicht deel uit van de brandverzekering in België. Een brandverzekering is niet verplicht, maar is sterk aan te bevelen. Wat doe je indien je waterschade hebt?
- Neem zoveel mogelijk foto’s van de ondergelopen ruimtes, beschadigde meubels en toestellen.
- Zorg voor de nodige bewijsstukken, zoals aankoopbewijzen en certificaten.
- Contacteer je verzekeringsagent of -makelaar. De maatschappij stuurt soms een experts om de schade vast te stellen, maar dat is niet altijd het geval. Het volstaat om alle bewijzen per e-mail door te sturen.
- Bij overduidelijke schade door storm- of wateroverlast wordt het dossier doorgaans snel afgehandeld, vaak al binnen de dertig dagen. Ook wanneer het niet wordt erkend als natuurramp. De maatschappij gaat vervolgens over tot betaling.
Lees ook
Schade door wateroverlast? Brandverzekering komt tussen
Dit kan je zelf doen
- Het is belangrijk om het huis goed te laten drogen om blijvend vocht en schimmelvorming te voorkomen. Bouwdrogers en ventilatoren kunnen hierbij nuttig zijn.
- Na het drogen volgt het poetsen. Doe dat grondig. Soms moet je zelfs desinfecteren met bleekwater want rioleringswater dat binnenkomt kan mogelijke uitwerpselen en andere viezigheden binnenbrengen.
- Wat je ook doet, stel je eigen veiligheid steeds voorop.