Wat is het compromis of de onderhandse verkoopovereenkomst?
11 juni 2023
Wat is het compromis?
Deze onderhandse overeenkomst is het bewijs dat het contract is gesloten tussen koper en verkoper en zal later als basis dienen voor de notariële of authentieke akte van aankoop. De notaris is gebonden door de bepalingen die in deze verkoopovereenkomst zijn opgenomen. Het is dus belangrijk dat deze zo volledig en duidelijk mogelijk wordt opgesteld.
Eenmaal getekend kan de onderhandse verkoopovereenkomst niet meer worden geannuleerd. De verkoop is dus definitief na het tekenen.
Wat moet zeker in het compromis staan?
- de identiteit van de koper en verkoper
- de omschrijving van het goed
- de prijs van de woning
- het moment dat je de woning in bezit mag nemen
- het voorschot
- de keuze van de notaris
- eventueel opschortende en ontbindende voorwaarden
Vier maanden voor notariële akte
Tussen de ondertekening van de onderhandse overeenkomst en de notariële akte verlopen doorgaans maximaal vier maanden. Binnen deze termijn dienen alle nodige documenten en attesten worden opgevraagd en moeten de verkooprechten (registratierechten) worden betaald.
Voorschot
Bij de ondertekening van de onderhandse overeenkomst betaal je als koper meestal een voorschot. Wettelijk is nergens voorzien dat je een voorschot moet betalen, maar in de praktijk is een voorschot wel gebruikelijk. Dit voorschot bedraagt doorgaans 5 tot 10% van de verkoopprijs.
Opschortende en ontbindende voorwaarde
Soms gebeurt het dat verkoper en koper overeenkomen dat de verkoop pas doorgaat als er een bepaalde voorwaarde wordt vervuld (bijvoorbeeld het bekomen van een hypothecaire lening), of dat de verkoop wordt geannuleerd in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld bij het ontbreken van een stedenbouwkundige vergunning). In het eerste geval spreekt men van een opschortende voorwaarde. In het tweede geval van een ontbindende voorwaarde.
Tip!
Een compromis opstellen is niet eenvoudig. Het is belangrijk dat deze verkoopovereenkomst correct en volledig is. Doe daarom beroep op een vastgoedmakelaar. Hij zal er ook voor zorgen dat alle nodige documenten en attesten aanwezig zijn. Vind je makelaar op Spotto.
Lees ook
Waarom moet je twee overeenkomsten tekenen bij aankoop van woning?
Hoeveel tijd heb je om de aankoop van een woning te registreren?