Wat is de Wet Breyne?
20 juni 2024
De Wet Breyne ontstond in 1971 met de benaming: "Wet tot bescherming van de kopers van te bouwen of te verkopen woningen". Deze wet beschermt mensen die een huis kopen dat nog moet worden gebouwd, gerenoveerd of dat ze op plan kopen.
Val ik onder de Wet Breyne?
Er zijn verschillende voorwaarden:
- Eigendomsoverdracht: overeenkomt met maar 1 verkoper, promotor of aannemer
- Nog te bouwen of totaalrenovatie in België
- Bestemming: woning als (deels) doel om in te wonen, bij gemengd gebruik moet het in balans zijn.
- Vooruitbetalingsvereiste: etaling in verschillende schuiven en niet geheel achteraf
Wat doet de Wet Breyne?
De Wet Breyne heeft twee belangrijke doelen:
- Beschermen van kopers als de verkoper of bouwbedrijf failliet gaat: Dit betekent dat de koper zijn huis nog steeds krijgt, zelfs als de verkoper of bouwbedrijf failliet gaat. Er is een verplichte garantie om de koper hier tegen te beschermen.
- Volledige en juiste informatie geven aan kopers: De verkoper of het bouwbedrijf moet alle informatie over het huis aan de koper geven. Dit omvat de totale prijs, hoe te betalen, het bouwschema en de garanties. Deze informatie moet duidelijk en beknopt zijn.
Wanneer is de wet Breyne van toepassing?
De wet Breyne is van toepassing op:
- Sleutel-op-de-deur: de aankoop van een woning die nog gebouwd moet worden.
- Totale renovatieproject: aankoop van een woning die gerenoveerd moet worden, en waarbij de waarde van de renovatiewerken meer dan 80% van de totaalprijs bedraagt.
- Verkoop-op-plan: de aankoop van een woning op plan.
Welke bescherming biedt de wet Breyne?
De wet Breyne biedt kopers een aantal belangrijke beschermingen, waaronder:
- Een verplichte waarborg: De verkoper of projectontwikkelaar moet een waarborg storten die ten minste 5% van de totaalprijs van de woning bedraagt. Deze waarborg beschermt de koper tegen mogelijk faillissement van de aannemer.
- Een gestructureerde betalingsplan: De betaling van de woning gebeurt in schijven, volgens een vooraf vastgesteld betalingsplan. Dit plan mag niet in het voordeel van de verkoper of aannemer zijn.
- Het recht op informatie: De koper heeft het recht om alle nodige informatie te ontvangen over de woning: de totaalprijs, de betalingsvoorwaarden, de planning van de werken en de garanties.
- Het recht op een opleveringskeuring: De koper heeft het recht om een expert te laten controleren of de woning conform de overeenkomst is opgeleverd.
- Het recht op herstel van gebreken: De verkoper of projectontwikkelaar is verplicht om alle gebreken in de woning te herstellen.
De wet Breyne is een belangrijke wet die kopers van woningen beschermt tegen een aantal risico's. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de bepalingen van de wet voordat u een woning koopt die onder de wet valt.