Wat is de authentieke of notariële akte van aankoop?
15 juni 2023
De verkoop is definitief zodra de onderhandse verkoopovereenkomst is getekend. Deze voorlopige overeenkomst is het bewijs dat het contract is gesloten tussen koper en verkoper en zal als basis dienen voor de notariële of authentieke akte van aankoop.
Verlijden van de akte
Ongeveer vier maanden na het ondertekenen van de onderhandse overeenkomst volgt het verlijden van notariële akte. Binnen die termijn moet de koper de verkooprechten (registratierechten) betalen. De notaris zal na die periode de partijen samenbrengen om de akte te laten verlijden.
Concreet betekent dit dat de akte wordt voorgelezen en getekend in aanwezigheid van alle partijen. Alle betrokken partijen paraferen elke pagina en op de laatste pagina plaatst iedereen zijn handtekening. De notaris is gebonden door de bepalingen die in de onderhandse overeenkomst of het compromis zijn opgenomen. Wil je zeker zijn dat deze onderhandse overeenkomst correct en volledig is opgesteld, doe dan beroep op een vastgoedmakelaar. Vind je makelaar op Spotto.
Door het verlijden van de akte krijg je de officiële eigendomstitel over de woning. Jouw eigenaarschap wordt hierdoor tegenstelbaar aan derden. Bij nieuwbouw wordt de akte verleden bij de notaris van de verkoper. Gaat het om een bestaande woning, dan wordt de akte verleden bij de notaris van de koper. Je kan hiervan wel afwijken.
Registratie
Daarna zorgt de notaris voor de registratie van de akte op het registratiekantoor. De notaris heeft hiervoor vijftien dagen de tijd. De registratie is pas mogelijk na betaling van de verkooprechten (registratierechten). Na de registratie maakt de ontvanger van het registratiekantoor de nodige inlichtingen over aan het bestuur van het kadaster. Deze instantie brengt dan op haar beurt de nodige wijzigingen aan in de kadastrale documenten.
Overschrijving
De notaris zorgt ook voor de overschrijving van een afschrift van de verkoopakte op het hypotheekkantoor van het arrondissement waar de woning is gelegen. Door die overschrijving wordt de akte tegenstelbaar aan derden. Dat betekent dat anderen vanaf deze overschrijving met de aankoop rekening moeten houden.
Notariskosten
De notaris rekent kosten aan voor administratieve formaliteiten: de aktekosten. Om een aankoopakte op te stellen, moet de notaris immers verschillende zaken opzoeken en bepaalde documenten opvragen: een uittreksel uit het kadaster opvragen, stedenbouwkundige opzoekingen … De kosten hiervan worden aan de koper doorgerekend. Hiervoor bestaan geen vastgelegde bedragen. De kosten worden bepaald door de complexiteit van het dossier en de tarieven in de streek.
Wie een huis koopt, klopt quasi altijd aan bij de bank voor een woonlening (hypothecaire lening). Deze lening moet ook geregistreerd worden door een notariële akte, waarbij ook enkele kosten komen kijken.
Ereloon van de notaris
Het ereloon vormt de werkelijke vergoeding voor de notaris. Het is het bedrag dat de notaris aanrekent voor het opstellen van de akte en de begeleiding van de aankoop van de woning. Het ereloon werd door middel van berekeningsschijven in een Koninklijk Besluit vastgelegd. Het bedrag van het ereloon is degressief: hoe hoger de schijf waarbinnen de aankoopprijs valt, hoe lager het percentage dat de notaris als ereloon kan aanrekenen. Hou er ook rekening mee dat er bovenop het ereloon nog een btw van 21% moet betaald worden.
Lees ook
Waarom moet je twee overeenkomsten tekenen bij aankoop van woning?
Wat is de onderhandse verkoopovereenkomst of het compromis?
Hoeveel tijd heb je om de aankoop van een woning te registreren?