Waarom verhuren via een vastgoedmakelaar?
28 juni 2023
Verhuren via een makelaar biedt heel wat voordelen. Hij zorgt ervoor dat alle nodige stappen worden ondernomen en dat je een geschikte huurder vindt. We zetten even op een rij welke taken een makelaar allemaal op zich neemt.
Informatie verzamelen
De vastgoedmakelaar zal bij de verhuurbemiddeling controleren of de huurwoning voldoet aan de minimale woningkwaliteitsnormen. De vastgoedmakelaar zorgt ook voor de nodige (verplichte) informatie, attesten en certificaten. Denk maar aan het energieprestatiecertificaat (EPC), een eventueel conformiteitsattest, de vermelding of het onroerend goed al dan niet beschermd is, stedenbouwkundige inlichtingen (als je verhuurt voor meer dan negen jaar), ...
De vastgoedmakelaar heeft toegang tot alle digitale tools om de nodige documenten snel aan te vragen. Bovendien gaat het niet alleen om het verzamelen van de informatie, maar ook om de interpretatie ervan. De vastgoedmakelaar kent de wetgeving en spelregels door en door. Zo hoef jij je hoofd niet te breken over deze – vaak ingewikkelde – juridische materie.
Het ontbreken van deze informatie kan er bovendien voor zorgen dat de verhuur niet kan doorgaan Dus het is echt wel belangrijk dat de informatie correct en volledig is. En daar zorgt de vastgoedmakelaar voor.
Publiciteit voeren
De vastgoedmakelaar staat in voor het voeren van de publiciteit via affiches in de etalage van zijn kantoor, immoborden, online zoekertjes, .... In deze publiciteit moeten een aantal zaken verplicht vermeld worden, zoals de huurprijs en de huurlasten. Ook een aantal elementen uit het EPC moet worden vermeld.
Leef je deze publiciteitsverplichtingen niet na, dan riskeer je een boete. Dus de makelaar zorgt er op die manier ook voor dat je geen boete hoeft te vrezen.
Bezichtigingen regelen
De vastgoedmakelaar staat in voor de plaatsbezoeken. Deze kunnen best wat tijd in beslag nemen, dus het is handig als de makelaar dit voor jou kan overnemen. Bovendien weet een makelaar hoe hij je woning het best in de kijker kan zetten.
Geschikte kandidaat vinden
De vastgoedmakelaar bekijkt de kandidaatstellingen en checkt ook de solvabiliteit van de kandidaat-huurders. Uiteraard respecteert hij hierbij de privacy van de kandidaat-huurders. Je mag immers niet zomaar alle informatie en gegevens opvragen, kopiëren en verspreiden. Deze informatie mag je als verhuurder opvragen aan de kandidaat-huurder.
De makelaar beschikt bovendien over een uitgebreid netwerk en veel contacten. Soms hoeft er zelfs geen publiciteit gevoerd te worden, omdat de vastgoedmakelaar potentiële huurders proactief benadert. Kortom, hij zorgt ervoor dat je woning zo snel mogelijk verhuurd wordt aan de meest geschikte kandidaat.
Huurovereenkomst en plaatsbeschrijving opstellen
De vastgoedmakelaar stelt een volledige en correcte huurovereenkomst en zorgt voor de registratie ervan. Ook voor de plaatsbeschrijving en de registratie hiervan staat hij in. De vastgoedmakelaar is gespecialiseerd in de opmaak van plaatsbeschrijvingen en gaat objectief te werk.
De registratie moet binnen de twee maanden na de ondertekening van de huurovereenkomst gebeuren. Hij gaat ook na of de huurwaarborg in orde is.
Andere taken
De vastgoedmakelaar regelt verder de overname van de nutsvoorzieningen en de opname van de meterstanden. Allemaal zaken waar je zelf misschien niet meteen aan denkt, maar die wel nodig zijn bij verhuur.
Tip!
Check of de vastgoedmakelaar met wie je in zee gaat een erkenning heeft bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Een vastgoedmakelaar moet een BIV-erkenningsnummer hebben en is onderworpen aan deontologische regels. Hij heeft ook een vormingsplicht, waardoor hij steeds op de hoogte is van de meest recente wetgeving. Of vind onmiddellijk een vastgoedmakelaar op Spotto.be, dan ben je zeker dat je werkt met een betrouwbare makelaar. Vind je makelaar op Spotto.
Lees ook:
Verkopen of verhuren via vastgoedmakelaar? Dit verandert vanaf 1 februari 2024
Waarom verkopen via een vastgoedmakelaar?