Vastgoed verkopen doe je met een geschreven contract
23 april 2023
In de bemiddelingsovereenkomst moet een aantal dingen verplicht worden opgenomen. Zo moet de opdracht van de vastgoedmakelaar duidelijk worden omschreven. Alles wat hij doet om het pand te verkopen, moet op voorhand geweten zijn. Maar ook het totale tarief van het ereloon, inclusief btw, kan je erin terugvinden. Net zoals de duur van de overeenkomst en de regels in geval van opzegging.
Herroepingsbeding
Ook het herroepingsbeding moet uitdrukkelijk vermeld worden. Dit houdt het recht in om binnen een bepaalde termijn na de ondertekening van de bemiddelingsovereenkomst af te zien van de samenwerking.
Wordt de bemiddelingsovereenkomst afgesloten buiten de verkoopruimten van de vastgoedmakelaar (zoals een opdracht die wordt toegelicht en getekend bij de klant thuis), dan moet bovendien rekening worden gehouden met de bepalingen van het Wetboek Economisch Recht. Dit wetboek bevat o.m. specifieke verplichtingen rond de informatie die voorafgaand aan de ondertekening van de opdracht aan de consument moet worden meegedeeld, alsook rond de duur van het herroepingsrecht.
Neem je tijd
Een huis verkopen via een vastgoedmakelaar begint dus met goede afspraken. Neem dan ook je tijd om zo’n bemiddelingsovereenkomst aandachtig te lezen. En vraag uitleg, want je bent echt niet de enige die even met z’n ogen moet knipperen bij al die juridische termen.
Op de website van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) kan je de details vinden in verband met de bemiddelingsovereenkomsten. Bovendien bieden zowel het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) als de vastgoedfederatie CIB modelcontracten aan, die voldoen aan de wettelijke vereisten.
Vind je vastgoedmakelaar op Spotto
Lees ook
Verkopen of verhuren via vastgoedmakelaar? Dit verandert vanaf 1 februari 2024