Steeds meer mensen staan open voor energieverslindende woning
12 januari 2024
Een jaar geleden nog was een slechte EPC-score voor veel mensen een breekpunt bij de aankoop van een huis. Door de hoge prijzen van bouwmaterialen en tijdsinvestering die een grondige energetische renovatie vereist, gaven veel gezinnen de voorkeur aan een instapklare woning. Hier begint nu verandering in te komen.
Uit de studie van ING blijkt dat steeds meer gezinnen zich openstellen voor een renovatiewoning. Vooral uit financiële noodzaak. Door de gestegen rente is het voor sommigen niet langer haalbaar om een energiezuinige woning te kopen. Bovendien staan de prijzen van huizen met een lage EPC-score momenteel onder druk, waardoor ze financieel steeds interessanter worden.
Energiezuinigheid speelt steeds grotere rol
De energiezuinigheid van een woning speelt een steeds grotere rol in de prijs die mensen bereid zijn te betalen. In België heeft het zelfs een grotere invloed op de prijs dan de nabijheid van voorzieningen, zoals scholen of winkels, of de aanwezigheid van buitenruimte, zoals een tuin. Dat is anders dan in buurlanden zoals Duitsland of Nederland waar de nabijheid van die voorzieningen wel nog steeds zwaarder doorweegt.
Er zijn wel opvallende verschillen tussen generaties. Terwijl slechts 37% van de 18- tot 24-jarigen energiezuinigheid in zijn top 3 van belangrijkste criteria zet, stijgt dat tot 72% onder de 55- tot 64-jarigen. De jongere groep heeft weinig woonervaring en zal de komende jaren voor het eerst de woningmarkt betreden. Het gevaar bestaat erin dat ze te veel gaan bieden voor een energieverslindende woning.
Merendeel Belgen gelooft niet dat klimaatdoelstellingen zullen worden gehaald
Verder blijkt uit het onderzoek dat bijna 9 op de 10 Belgen niet geloven dat we de klimaatdoelstellingen voor vastgoed zullen halen. Die doelstellingen vereisen dat ons hele gebouwenbestand tegen 2050 klimaatneutraal is. Elke woning in België moet dan over een EPC-label A beschikken. Het grootste struikelblok is het financiële plaatje. De meeste Belgen zijn dan ook gewonnen voor een verschuiving van overheidsmiddelen naar het energiezuiniger maken van het gebouwenpark.
Bovendien blijkt driekwart er zelfs niet eens van op de hoogte te zijn dat alle woningen tegen 2050 aan deze energiedoelstelling moeten voldoen. Veel kopers houden momenteel nog te weinig rekening met de energiezuinigheid als ze een huis kopen. De regelgeving zal de komende jaren steeds strenger worden. Om de waarde van je huis op peil te houden, moet je dus onvermijdelijk de energiezuinigheid ervan verbeteren.
Lichte verbetering betaalbaarheid op komst
Tot slot verwacht ING in 2024 geen sterke opleving van de vastgoedmarkt. Hoewel de rente de afgelopen weken iets is gedaald, is vastgoed vandaag nog steeds minder betaalbaar in vergelijking met de periode voor 2022. Begin 2022 moest een koppel met een gemiddeld inkomen, dat 90% van de prijs leende over een looptijd van 25 jaar, maandelijks 29% van haar netto belastbaar inkomen opzij zetten voor de aflossing van de lening. Eind 2023 was dit al gestegen tot 36%. De verslechterde betaalbaarheid dwingt veel jongeren om langer op de huurmarkt te blijven.
De gestage groei van de huizenprijzen is opvallend. Er is een nauw verband tussen de evolutie van de leencapaciteit en de huizenprijzen in ons land. Wanneer gezinnen meer kunnen lenen bij de bank, stijgt de vraag naar woningen. Dit drijft de prijzen op. Hoewel de leencapaciteit van begin 2022 tot het derde kwartaal van 2023 met 11% is gedaald, zijn de huizenprijzen wel verder blijven stijgen. De langere gemiddelde looptijd van een lening is een belangrijke verklarende factor waarom we geen correctie hebben gezien op de vastgoedmarkt.
Vermoedelijk zullen de hypotheekrentes dit jaar ook niet veel verder dalen. Daarom gaat ING uit van een bescheiden groei van de huizenprijzen van 1,5%, wat in reële termen de facto een daling is, gezien de inflatie vermoedelijk nog meer dan 3% zal bedragen.
Tip!
Op zoek naar een te renoveren pand? Ontdek het renovatievastgoed op Spotto.
Wil je meteen ook een zicht op het premiebedrag waarvoor je mogelijks in aanmerking komt? Dit kan via onze renovatietool die je vindt bij alle panden met EPC-label E of F.
Lees ook
Energielabel A voor elke woning tegen 2050
Zo wordt renoveren wat goedkoper
Woning kopen met slecht EPC? Recht op premie om woning energiezuiniger te maken
Oud huis kopen? Denk aan de renovatieplicht