Slimme technologie in jouw woning? Ontdek alles over smart homes
25 maart 2024
Wat is een smart home?
Een smart home maakt gebruik van geavanceerde slimme technologie om diverse aspecten van jouw woning te optimaliseren. Met slimme apparaten, zoals thermostaten, beveiligingscamera's en verlichtingssystemen, automatiseer je heel wat dagelijkse taken. Veel handmatige acties worden zelfs compleet overbodig. Via een digitale interface pas je jouw huis volledig aan op basis van jouw persoonlijke voorkeuren.
Enkele toepassingen
Eenvoudige lichtsturing
Wellicht de meest populaire toepassing van slimme woningen: eenvoudig de lichten bedienen. Laat de verlichting automatisch aangaan zodra je thuiskomt, of programmeer een schema waarbij de verlichting zich vanzelf aanpast aan jouw dagelijkse routine.
Altijd het juiste klimaat
De kans is groot dat jij vandaag al de temperatuur van je woning regelt via een slimme thermostaat die verbonden is met je smartphone. Stel van tevoren een schema in om dag en nacht een optimaal klimaat te creëren, of bedien de temperatuur vanop afstand met een duimtoets in de app. Oók wanneer je zelf niet thuis bent.
Maak het jezelf comfortabel op een gemakkelijke manier
Naast verlichting en verwarming automatiseer je ook tal van andere apparaten en systemen in huis. Een huis met een brein: jij kiest zelf welk niveau van intelligentie je toevoegt.
Connecteer bijvoorbeeld met je koffiemachine voor een verse espresso zodra je wekker afgaat. Laat de zonwering automatisch naar beneden gaan wanneer het binnen te warm wordt. Of verbind de airconditioning met de ramen, zodat de airconditioning vanzelf uitgaat wanneer je een raam opent.
Houd een oogje in het zeil
Een slimme woning biedt jou de mogelijkheid om een extra oogje in het zeil te houden. Via bewegingsdetectie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een melding te ontvangen bij elke verdachte activiteit. Of bekijk op elk moment van de dag de live videobeelden via de bijhorende app op je smartphone.
Bespaar energie en kosten
Geoptimaliseerde verlichting, slimme thermostaten of automatische zonwering: stuk voor stuk aanpassingen met een positief effect. Niet alleen jouw energieverbruik en ecologische voetafdruk dalen, ook het te betalen bedrag op je energierekeningen gaat naar beneden.
De energiebesparing voel je dus ook in je portemonnee. Om die reden loont de investering in smart home-technologieën vast en zeker de moeite, ook al kunnen de initiële kosten voor de installatie hoog oplopen. Slimme apparaten zullen ook schade of een lek sneller opsporen én eventueel voorkomen, waardoor je opnieuw kosten bespaart.
Automatische optimalisaties met behulp van AI
Hoe werkt een smart home nu precies? Een smart home is verbonden met het Internet of Things (IoT): een geavanceerd netwerk van sensoren aan het uiteinde van jouw slimme apparaten. Dankzij IoT communiceren de apparaten met elkaar en verzamelen ze informatie over jou en jouw omgeving. Met behulp van artificiële intelligentie (AI of kunstmatige intelligentie) slaagt het systeem erin om die gegevens te interpreteren en te analyseren, en op basis daarvan suggesties te doen om jouw huis nog verder te optimaliseren. Efficiënt en gebruiksvriendelijk!
Wat kost een smart home?
Technische snufjes en slimme domotica zijn leuk, maar hoeven geen fortuin te kosten. Ook zonder hightech installatie voer je al heel wat fijne optimalisaties of automatisaties door. Zo koppel je sommige IKEA-lampen gemakkelijk met Google Home en bedien je ook heel wat betaalbare thermostaten met spraakgestuurde assistenten zoals Google Assistant, Amazon Alexa en Apple’s Siri.
Jouw toekomstige woning slim inrichten? Start jouw zoektocht hier.