Renoveren of slopen en heropbouwen?
12 juni 2024
Bepaal de staat van je woning
Laat een grondige inspectie uitvoeren door een erkende aannemer, architect of ingenieur om de stabiliteit van de woning te beoordelen. Hij of zij kan grote structurele problemen identificeren zoals de staat van het dak, draagmuren, leidingen,…
Evalueer ook de energie-efficiëntie van de woning, hoe je de woning beter kunt isoleren of al dan niet oriënteren. Heeft de indeling van de woning effect op het EBP: ventilatie en de isolatie van het pand?
Ben je niet zeker dat je een energielabel A kunt behalen? Dan is slopen en heropbouwen waarschijnlijk de beste keuze.
Maak een budget
Bepaal hoeveel je kunt veroorloven te besteden aan renovatie of nieuwbouw. Houd rekening met de kosten van materialen, arbeid, vergunningen, architectuur- en ontwerpdiensten. Maar ook met eventuele huurkosten tijdens de bouwwerken. Voor zowel renovatie als sloop-en-heropbouw zit je in het 6% Btw-stelsel, al moet de levering en plaatsing door dezelfde aannemer gebeuren. Doe-het-zelvers krijgen geen verlaagd btw-tarief op de aankoop van hun materiaal.
Maak een realistisch budget dat past bij je financiële situatie. Om het kostenplaatje te schetsen doe je best beroep op een architect of een aannemer. Ga ook bij de bank langs om te weten te komen hoeveel je kan lenen.
Verder speelt de verkoopmeerwaarde ook een rol: stel de vraag of de waarde na de verbouwingen voldoende is gestegen. Als de bouwgrond meer waard is dan de woning zelf, is sloop en heropbouw interessanter.
Luister naar je wensen en behoeften
Denk na over hoe je de woning in de toekomst wilt gebruiken en of het voor levenslang wonen bedoeld is:
- Hoeveel ruimte heb je nodig?
- Hoeveel slaapkamers en badkamers heb je nodig?
- Welke voorzieningen zijn belangrijk voor jou (bijv. open keuken, garage, thuiskantoor)?
Onderzoek lokale wetgeving
Informeer naar lokale bouwvoorschriften en vergunningsvereisten die van invloed kunnen zijn op je renovatie- of nieuwbouwplannen. Zo moet je rekening houden met eventuele beperkingen met betrekking tot historische wijken of beschermde gebieden. Sommige woningen mogen zelfs niet gesloopt worden, omdat ze opgenomen zijn in historisch erfgoed inventaris.
Zorg er dus voor dat je voldoet aan alle wettelijke vereisten om vertragingen of boetes te voorkomen. Dit kan je doen door bij je gemeente een afspraak te maken met de eerste plannen van je architect.
Raadpleeg experts
Praat met ervaren aannemers, architecten, ingenieurs en vastgoedprofessionals om professioneel advies te krijgen. Vraag offertes op van verschillende aannemers om concurrerende prijzen te vergelijken. Zoek naar subsidies of premies die je renovatie- of nieuwbouwproject kunnen ondersteunen.