Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en herbouw
19 februari 2023
Een put van 5.000 liter is en blijft het minimum. Gebouwen met een dak groter dan 80 m² zullen echter over een put van minstens 7.500 liter moeten beschikken. Bij een dak van meer dan 120 m² wordt een put van 10.000 liter verplicht.
Deze nieuwe verplichtingen komen er in het kader van de nieuwe Hemelwaterverordening die voor particulieren vanaf 2 oktober 2023 ingaat. Vanaf dan wordt regenwater opvangen en hergebruiken de norm, en afvoeren de uitzondering. Het opgevangen regenwater moet je maximaal gebruiken voor toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vergen, zoals het doorspoelen van het toilet, het sproeien van planten, als poetswater of voor je wasmachine.
Regenwaterput bij nieuwbouw en heropbouw
Een regenwaterput is verplicht bij nieuwbouw, maar ook bij grondige renovaties waarbij werken worden uitgevoerd aan het watersysteem.
- Dakoppervlakte > 40 m²: 5.000 liter
- Dakoppervlakte > 80 m²: 7.500 liter
- Dakoppervlakte > 120 m²: 10.000 liter
De nieuwe regels gelden voor bouwaanvragen die vanaf 2 oktober worden ingediend. Aanvragen die voor deze datum worden ingediend, vallen nog onder de ‘oude’ Hemelwaterverordening van 2014. Dus wie recent bouwde of verbouwde hoeft geen grotere regenwaterput te installeren. Net zoals een woning zonder regenwaterput die niet wordt verbouwd niet onder de nieuwe regeling valt.
Bouwovertreding regenwaterput
Als je de nieuwe verplichting niet naleeft, dan wordt je bouwaanvraag geweigerd. Wie op de plannen een put vermeldt, maar niet installeert, begaat een bouwovertreding. Bij de keuring van de aansluiting van je woning op de riolering wordt de aanwezigheid van de regenwaterput gecheckt.
Meer info over de nieuwe Hemelwaterverordening
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) werkt volop aan een praktische rekentool en handleiding. Meer uitleg over de nieuwe Hemelwaterverordening kan je alvast hier vinden.
Vergeet ook niet dat sommige gemeenten een premie geven voor de installatie van een regenwaterput. Via de website Premiezoeker.be kan je nagaan of dat in jouw gemeente het geval is.
Jouw makelaar kan je hier uiteraard ook meer informatie over geven.