Postinterventiedossier: het onderhoudsboekje van de woning
16 februari 2023
Het postinterventiedossier bevat tal van documenten die nuttig kunnen zijn bij latere werkzaamheden aan een huis of een appartement. Zo’n postinterventiedossier moet worden overhandigd aan de nieuwe eigenaar bij elke verkoop van een woning of een appartement waarvan de bouw is begonnen na 1 mei 2001 of waaraan werken zijn uitgevoerd sinds 1 mei 2001 door één of meerdere aannemers.
Inhoud postinterventiedossier
- Structurele plannen van de woning en de aanwezige technische installaties (zoals cv, sanitair, elektriciteit).
- Aanduidingen van (ingewerkte) nutsleidingen (water, gas, elektriciteit, ventilatie) en verborgen gevaren.
- Het lastenboek met een overzicht van de gebruikte materialen.
- Instructies voor onderhoud, herstelling, verbouwing en ontmanteling van het gebouw en de technische installaties.
- Eventuele facturen en garantiebewijzen.
- Contactgegevens van de architect, veiligheidscoördinator en hoofdaannemers.
Postinterventiedossier opstellen
Dit dossier moet gedurende de hele levensduur bij het gebouw blijven en zal worden aangevuld met de nieuwe gegevens indien er zich wijzigingen aan het gebouw voordoen. Als verkoper kan je het dossier zelf opmaken of uitbesteden aan een veiligheidscoördinator die in dit soort dingen gespecialiseerd is.
Waarom postinterventiedossier
Voordeel van zo’n dossier is dat de nieuwe eigenaar, de huurder, en bij werken eventuele aannemers en architecten, geïnformeerd worden over de structuur van het gebouw en de gebruikte materialen in de woning.
Geen postinterventiedossier aanwezig bij verkoop
Bij afwezigheid van het postinterventiedossier kan de verkoop nog doorgaan, de koper moet wel akkoord gaan dat er geen postinterventiedossier wordt overhandigd. Gaat de koper niet akkoord, dan zal er op kosten van de verkoper alsnog een postinterventiedossier worden opgemaakt door een veiligheidscoördinator of architect.