Mijn woning is onroerend erfgoed. Wat zijn de gevolgen?
13 april 2023
Inventaris onroerend erfgoed
Geïnventariseerd onroerend goed is opgenomen in een wetenschappelijke inventaris door het agentschap Onroerend Erfgoed. Zo'n opname heeft geen rechtsgevolgen. Het goed wordt enkel beschreven en gedocumenteerd.
Vastgesteld onroerend erfgoed is opgenomen in een inventaris én via een juridische procedure vastgesteld. Bij vastgesteld onroerend erfgoed zijn er wel rechtsgevolgen aan verbonden. Deze verschillen naar gelang de inventaris waarin het onroerend goed is opgenomen.
- inventaris van het bouwkundig erfgoed
- landschapsatlas
- inventaris van archeologische zones
- inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde
- inventaris van historische tuinen en parken
Als je een gebouw koopt dat als bouwkundig erfgoed staat geïnventariseerd, kan je dat niet zomaar afbreken of renovatiewerken uitvoeren, maar moet er aan specifieke vereisten voldaan worden. Hiervoor kan je contact opnemen met de dienst omgeving van je stad of gemeente. Zij zijn bevoegd om je hierin te adviseren en bij hen kan je de nodige vergunningen aanvragen.
Een gebouw dat voorkomt op een vastgestelde inventaris van bouwkundig erfgoed is vrijgesteld van de renovatieverplichting, maar niet van het asbestattest.
Beschermd vastgoed
Onroerend erfgoed wordt beschermd als het van grote waarde is voor de gemeenschap. Je woning kan beschermd zijn als monument of deel uitmaken van een beschermd stads- of dorpsgezicht of een cultuurhistorisch landschap. Hieraan zijn andere rechtsgevolgen verbonden. Het gebouw moet minimaal in de staat blijven waarin het zich bevond op het moment van de bescherming.
Voor de meeste ingrepen aan een monument heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Voor kleinere werken aan beschermde monumenten heb je een toelating nodig van het agentschap Onroerend Erfgoed.
Ook een beschermd gebouw is vrijgesteld van de renovatieverplichting.
Wat bij verkoop of verhuur?
Wie een beschermd pand verkoopt, moet in de publiciteit én in de onderhandse verkoopovereenkomst (het compromis) en authentieke akte vermelden dat het om een beschermd goed gaat, en wat de precieze rechtsgevolgen daarvan zijn. Voor woningen die onder geïnventariseerd erfgoed vallen, moet dit alles niet in de publiciteit worden opgenomen maar wel in het compromis en de authentieke akte.
Het niet naleven van deze informatieplichten kan beboet worden. Check dus zeker of het pand beschermd is of opgenomen is in een inventaris onroerend erfgoed wanneer je beslist te verkopen of verhuren.
Tip!
De vastgoedmakelaar is op de hoogte van deze informatieplichten. Bij verkoop op verhuur zal hij ervoor zorgen dat deze informatie wordt meegenomen. Vind je vastgoedmakelaar op Spotto.
Meer info kan je vinden op www.onroerenderfgoed.be.