Mijn huurder betaalt niet. Wat nu?
24 juli 2023
Je kan de huurder nooit zelf zomaar uit de woning zetten, zelfs niet indien de huurovereenkomst in deze sanctie uitdrukkelijk voorziet. De wetsbepalingen met betrekking tot uithuiszetting zijn immers van dwingend recht. Dit betekent dat je hier niet van kan afwijken in een huurovereenkomst.
Wat kan je dan wel doen als verhuurder? Er zijn verschillende opties. We zetten ze even op een rij.
Ingebrekestelling huurder
In eerste instantie moet je de huurder aanmanen om binnen een redelijke termijn, die je zelf vooropstelt, over te gaan tot het betalen van de huurachterstallen. Het is aangeraden om deze ingebrekestelling aangetekend te versturen. Stel dat het later toch tot een rechtszaak zou komen, dan is dit een belangrijk bewijs in het gerechtelijk dossier.
Verzoeningsprocedure via vrederechter
Gaat de huurder niet in op dit verzoek, dan kan je naar de vrederechter trekken om de huurder tot verzoening te roepen. In dit geval treedt de vrederechter op als bemiddelaar tussen huurder en verhuurder. Een verzoeningszitting is geen gerechtelijke procedure. Er zijn geen gerechtskosten en je hoeft je niet te laten bijstaan door een advocaat. De procedure is volledig gratis en vrijwillig.
De vrederechter zal geen uitspraak doen, maar zal proberen om tot een onderling akkoord te komen. Zo kan er worden afgesproken dat de huurder mag betalen volgens een afbetalingsplan. Komen huurder en verhuurder tot een akkoord, dan noteert de vrederechter dit in een proces-verbaal van verzoening. Dit is geen bindend vonnis.
Gerechtelijke procedure
Komt de huurder niet opdagen op de verzoeningszitting of wordt er geen akkoord bereikt, dan zal de vrederechter een proces-verbaal van niet-verzoening opmaken. Als verhuurder heb je dan enkel nog de mogelijkheid om een eigenlijke gerechtelijke procedure in te leiden voor de vrederechter om zo een bindend vonnis te bekomen. Je kan de huurder ook meteen voor de vrederechter dagen zonder eerst tot verzoening proberen te komen.
Bij een gerechtelijke procedure is het wel aangeraden om je te laten bijstaan door een advocaat. Je dient ook rolrecht te betalen. Het gaat meestal om een bedrag van 35 euro.
De procedure kan op drie manieren worden ingeleid:
- vrijwillige verschijning voor de vrederechter
- indienen van een verzoekschrift op de griffie van het vredegerecht
- dagvaarding van de huurder via de gerechtsdeurwaarder
De vrederechter kan in zijn vonnis het volgende opleggen:
- betaling van de achterstallige huur
- ontbinding van de huurovereenkomst
- betaling van schadevergoeding en/of intresten
- uithuiszetting van de huurder: dit is eerder uitzonderlijk gezien het om een drastische maatregel gaat
In sommige gevallen zal de vrederechter de huurder uitstel van betaling geven, bijvoorbeeld wanneer de huurder tijdelijk financiële problemen heeft door verlies van job of andere onvoorziene tegenslagen en omstandigheden buiten zijn wil.
Tip!
Heb je te maken met een slecht of niet betalende huurder, weet dat je dan steeds terecht kan bij je vastgoedmakelaar. Hij zal je adviseren over je mogelijkheden. Het is in elk geval belangrijk om de officiële procedures te volgen en niet zomaar op eigen houtje te handelen. Vind je makelaar op Spotto.