Mag je huisbaas zomaar binnenkomen?
20 oktober 2023
Het recht op privacy en het algemeen verbod
Het recht op privé- en gezinsleven, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en de grondwet, omvat tevens het recht op bescherming van de woning. Dit betekent dat verhuurders in principe niet zomaar het gehuurde pand mogen betreden, zeker niet zonder toestemming van de huurder.
Indien een verhuurder dit doet zonder medeweten van de huurder overtreedt hij de wet inzake huisvredebreuk. De huurwetgeving bevat eveneens bepalingen die verhuurders beperken in het betreden van de woning, aangezien zij de huurder recht op ongestoord huurgenot dienen te verschaffen.
Wettige redenen voor de verhuurder om het pand te betreden
Ondanks het algemene verbod om het gehuurde pand te betreden, zijn er wettige redenen waarom een verhuurder dit wel mag doen. In dergelijke gevallen moet de huurder meewerken en kan hij de toegang niet weigeren. De huurwetgeving voorziet enkele van deze wettige redenen:
- Opstellen van de intredende en uittredende plaatsbeschrijving
Beide partijen moeten aanwezig zijn bij het opstellen van de intredende plaatsbeschrijving, zelfs als het pand al bewoond is. Ook tijdens de huurperiode kan een bijvoegsel aan de plaatsbeschrijving worden opgesteld bij belangrijke wijzigingen.
- Onderhouds- en herstellingswerken
Verhuurders moeten het genot van het gehuurde goed verschaffen aan de huurder, inclusief bepaalde herstellings- en onderhoudswerken. De verhuurder heeft het recht om te controleren of dergelijke werken nodig zijn en kan enkele keren per jaar het pand betreden, vaak volgens afspraak met de huurder.
- Controle door de verhuurder
De verhuurder mag het pand betreden om te controleren of het voldoende ‘gestoffeerd’ is en als een goede huisvader wordt bewoond. Dit omvat de verplichting van de huurder om het pand in goede staat te houden en te melden als er gebreken zijn. Alle bezoekmomenten moeten altijd in onderlinge afspraak plaatsvinden.
- Bezoek met nieuwe huurders of kopers
Na afloop van het huurcontract wil de verhuurder vaak nieuwe huurders of kopers het pand laten bezichtigen. Dit moet vooraf worden afgesproken tussen de verhuurder en de huidige huurders.
Mag de verhuurder een sleutel hebben?
Vaak kan het handig zijn als de verhuurder toegang heeft tot een sleutel, bijvoorbeeld voor dringende herstellingen of in geval van verlies van de huurdersleutel. Of de huurder de sloten mag vervangen, hangt af van de situatie. Zolang de sloten niet versleten zijn, wordt aangenomen dat de huurder ze niet mag vervangen. Als er een goede reden is, bijvoorbeeld voor extra veiligheid, kan de huurder dit meestal wel doen.