Mag je als huurder onderverhuren?
13 juli 2023
Toestemming verhuurder nodig
Om een deel van je woning onder te verhuren moet je de uitdrukkelijke toestemming van de verhuurder krijgen. In dit geval ben jij de hoofdhuurder en moet je de onderhuurder van zijn hoedanigheid en rechten op de hoogte brengen. Leeft de onderhuurder de regels niet na, dan draag je als hoofdhuurder de verantwoordelijkheid tegenover de verhuurder. Tussen de verhuurder en de onderhuurder bestaat immers geen rechtstreekse juridische relatie.
Waarop letten?
Je volledige woning onderverhuren? Dat doe je beter niet, want dat is principieel verboden. Je kan slechts een deel van je woning onderverhuren, mits toestemming en op voorwaarde dat je het overblijvende deel als hoofdverblijfplaats blijft gebruiken.
De duur van de onderhuur mag de resterende duur van de hoofdhuurovereenkomst ook niet overschrijden. Loopt deze hoofdhuurovereenkomst bijvoorbeeld nog twee jaar, dan mag de onderhuurovereenkomst geen langere looptijd dan deze twee jaar hebben.
Wat bij opzeg?
- De verhuurder zegt op: wanneer de verhuurder de hoofdhuurovereenkomst beëindigt, dan je moet je als huurder de onderhuurder daarvan op de hoogte brengen binnen de 15 dagen na ontvangst van de opzegging. Je moet de onderhuurder laten weten dat de onderhuur op dezelfde dag als de hoofdhuurovereenkomst zal beëindigd worden, overeenkomstig de wettelijke spelregels.
- De huurder zegt op: zeg je als huurder zelf de hoofdhuurovereenkomst op, dan moet je de onderhuurder een opzeggingstermijn van drie maanden geven. Zeg je tijdens de eerste drie jaar op, dan moet je bovendien een opzeggingsvergoeding betalen aan de onderhuurder.
Contract nodig bij onderverhuur?
Naargelang de situatie is een schriftelijk contract wel of niet nodig.
- Maakt de onderhuurder van de woning zijn hoofdverblijfplaats, dan is een schriftelijk contract voor onderverhuren verplicht. Dit moet opgesteld worden in zoveel exemplaren als er partijen zijn en door alle partijen worden getekend.
- Maakt de onderhuurder van de woning niet zijn hoofdverblijfplaats, bijvoorbeeld omdat hij maar enkele nachten zal blijven, dan is een schriftelijk contract niet noodzakelijk.
Maar of je nu een schriftelijk contract afsluit of niet, het is belangrijk om steeds goede afspraken te maken. Als hoofdhuurder ben je immers aansprakelijk voor de onderhuurder en dus ook voor schade die hij eventueel zou aanrichten.