Levenslang wonen: bouwen en verbouwen voor verschillende generaties
14 maart 2024
Wat is levenslang wonen?
Levenslang wonen betekent dat een woning mee evolueert met de behoeften van de bewoners. Als single, als koppel, met of zonder kinderen, als oudere of als hulpbehoevende: de woning moet zich aanpassen aan de bewoners en niet andersom.
Veranderingsgerichte architectuur
Flexibiliteit van de woonfuncties, toegankelijkheid van de woning, bereikbaarheid van voorzieningen: architecten staan voor de opdracht om verschillende uitdagingen te combineren tot een future-proof woonoplossing. Ze zetten dan ook in op ‘veranderingsgerichte architectuur’, waarbij de persoonlijke evolutie van de bewoners steeds het uitgangspunt is. Kortom: ontwerpen op basis van de dynamische aard van het menselijk leven.
Flexibiliteit van de functies
In welke mate zijn de ruimtes in een woning aanpasbaar, multi-inzetbaar of transformeerbaar? Flexibele en aanpasbare structuren zijn onmisbaar in een woning die meegroeit.
Verschillende slimme keuzes maken het mogelijk om de ruimtes in een woning op een eenvoudige en betaalbare wijze aan te passen. Denk daarbij vooral aan niet-dragende binnenwanden en modulaire constructies.
Toegankelijk wonen
Flexibele aanpassingen spelen vooral voor de oudere generatie een cruciale rol. Zij willen zoveel mogelijk hun autonomie behouden, wat het leven hen ook brengt. Ongeacht hun leeftijd en eventuele mobiliteitsproblemen moet hun woning voor hen bovenal toegankelijk zijn: zonder drempels, met geïntegreerde liften en voldoende ruime draaicirkels.
Niet alleen de woning zelf, ook de omgeving moet voldoende toegankelijk zijn voor mensen die beperkt zijn in hun mobiliteit. Toekomstige wegenwerken zijn natuurlijk in grote mate onvoorspelbaar, maar een heuvelachtig gebied is bijvoorbeeld geen evidente woonomgeving voor personen in een rolstoel.
Alle voorzieningen dichtbij
Beslis je om een (ver)bouwproject aan te gaan voor jouw forever home? Dan speelt locatie een cruciale rol. Zorg ervoor dat de belangrijkste voorzieningen, zoals een ziekenhuis, huisartsen en apothekers, zich in de nabije omgeving bevinden. Maar ook een commercieel centrum in de buurt, met supermarkten, winkels, kappers,... komt van pas.
Duurzaam wonen
Levenslang wonen heeft ook een duurzame insteek. Om mee te groeien, dient een woning duurzaam te zijn. Dat houdt in dat ontwerpers moeten nadenken over langetermijnoplossingen. Levenslang wonen gaat namelijk gepaard met het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties.
Meegroeien met je woning
Het resultaat van veranderingsgerichte architectuur is een meegroeiwoning: een gepaste woonoplossing die meegroeit met de bewoners en hun persoonlijke evolutie. Vandaar ook het begrip ‘intergenerationeel wonen’: verschillende generaties kunnen naast elkaar, of ná elkaar in eenzelfde huis wonen.
Vlaamse aanpassingspremie ergonomisch wonen
Beslis je toch pas later om je huidige woning aan te passen aan veranderende behoeften? De Vlaamse aanpassingspremie is een verbouwpremie voor (inwonende) 65-plussers die hun woning willen aanpassen aan de noden van het ouder worden. Daarbij gaat het zowel om technische hulpmiddelen als aanpassingen om de woning toegankelijker te maken.
Heb je naarmate je ouder wordt toch meer ondersteuning nodig? Dan zijn een woonzorgcentrum, zorgwoning of serviceflat natuurlijk ook een optie.
Op zoek naar een future-proof woning? Ontdek ons aanbod.