Lentekriebels in de tuin: maak je tuin voorjaarsklaar in 9 stappen
5 maart 2024
1. Ruim alles op wat los ligt
De eerste stap is gemakkelijk: losse blaadjes, takken of ander tuinafval ruim je op. Maak je terras vrij, hark je gazon en kijk zeker ook even tussen potten en planten. Vergeet de dakgoten niet en verwijder ook daar de oude bladeren om verstoppingen te voorkomen.
Gids voorjaarstuinieren in je nieuwe tuin Is dit jouw eerste seizoen in je nieuwe huis met tuin? Of meer nog: is het voor jou de allereerste keer dat je een tuin moet onderhouden? Dan vormt deze blogpost een handige gids om te tuinieren in het voorjaar. Zo maak je jouw tuin voorjaarsklaar én creëer je in no-time groene vingers! |
2. Verwijder onkruid
De eerste lentezon zorgt ervoor dat onkruid sneller groeit. Daarom verwijder je onkruid best nú. Dat kan op verschillende manieren, maar met de hand is de meest efficiënte keuze. Mocht dit toch te zwaar zijn, dan kun je overwegen om het onkruid eerst los te schoffelen. Toch is dat niet altijd een goed idee, omdat de meeste vaste planten nog niet zichtbaar zijn. Door te schoffelen riskeer je wortels te beschadigen.
3. Maak paden en terrassen schoon
Na het onkruid zijn algen en mos aan de beurt. Tijdens de wintermaanden ontstaat groene aanslag op natte en schaduwrijke plekken zoals paden, terrassen en boordstenen. Door met een ruwe borstel en wat zand te schrobben, kom je al een heel eind ver.
Merk je niet meteen effect? Ga aan de slag met een schoonmaakazijn, groene zeep, een aanslagreiniger of hogedrukreiniger. Schoonmaakazijn is trouwens niet enkel efficiënt tegen een groen terras, maar kan je ook gebruiken voor houten stoelen, banken en andere tuinmeubels. Vul een emmer met een liter schoonmaakazijn en een liter water. En schrobben maar!
4. Snoei voor meer bloei
In het voorjaar is het verder de moeite waard om bloemen, planten en bomen te snoeien. Door oude en over elkaar hangende takken en bladeren weg te nemen, zorg je voor een vollere bloei. Knip oude plantdelen af om plaats te maken voor nieuwe scheuten. Gebruik voor deze klus zeker scherp snoeimateriaal. Zo werk je veilig en behaal je de beste resultaten.
Ook timing is een belangrijke factor. Voor elke plant en elke boom is er een ideale tijd om te snoeien. Veel planten verkiezen dan ook het voorjaar voor een snoeibeurt. Snoei in ieder geval nooit tijdens de vorst. Breng even in kaart waar je wanneer met je snoeischaar aan de slag moet. In dit overzicht lijsten we alvast de beste snoeitijd voor enkele veel voorkomende planten en bomen op.
- Druivelaar, appel- en perenboom: tussen januari en maart
- Notenbomen, zoals walnoot: tussen juni en eind oktober
- Kersenboom: oktober/november en tussen half april en half september
- Hazelaar: februari of juli
- Zwarte els: tussen januari en maart
- Klimop en andere klimplanten: tussen februari en maart, wanneer de plant nog geen bloemen of vruchten draagt
- Zomer- en herfstbloeiers, zoals vlinderstruiken en rozenstruiken: tussen eind februari en begin maart
5. Recupereer gesnoeide takken in de tuin
Gesnoeide takken kan je in stukken knippen en als bodembedekker gebruiken in bloemen- en plantenborders. Óf recupereer de gesnoeide takken als natuurlijke omheining van houtrillen of takkenwallen. Hierin vinden insecten en vogels een goed beschutte nestplaats. Een deel van het hout zal ook afgebroken worden tot waardevol organisch materiaal vol belangrijke voedingsstoffen voor de bodem en planten in je tuin.
6. Check je tuingereedschap
Neem niet alleen je snoeischaar onder handen voor gebruik, maar check ook ander tuingereedschap. Kapotte tools gooi je weg of laat je herstellen. Achtergebleven of verwaarloosde spullen geef je gemakkelijk zelf een opknapbeurt. Zijn er machines, zoals je elektrische snoeischaar of grasmachine die een onderhoud nodig hebben? Dit is het moment. Zo is niet alleen jouw tuin, maar ook jouw gereedschap voorjaarsklaar.
7. Verzorg je gazon
Bereikt de temperatuur buiten de kaap van 6°C? Dan begint gras doorgaans al te groeien. Begin daarom op tijd met het onderhoud van je gazon.
Tijdens de wintermaanden krijgen de wortels van je gazon weinig water en zuurstof. Vanaf maart mag je je grond dan ook verticuteren of verluchten. Maai daarvoor eerst je gras en verticuteer vervolgens in één richting voor mooie, rechte banen. Verwijder alle losgekomen mossen, onkruid en grasresten en verticuteer daarna in de andere richting. Verticuteren werkt het best in de ochtend, wanneer het gras licht vochtig is.
Heb je kale plekken in je gazon? Graszoden leggen of gras opnieuw inzaaien kan altijd. Kies daarvoor een moment waarop het niet vriest én vlak voor een regenbui. De mest trekt dan beter in, zonder dat je hoeft na te sproeien.
8. Besteed voldoende aandacht aan de bodem
Spit vlak voor de lente je bodem volledig om. Zo ligt de grond los en zullen planten makkelijker wortelen.
Een vitamineshot voor je bodem, in de vorm van extra mest, is altijd welkom. Kies altijd voor organische mest. Die maak je makkelijk zelf, door organisch afval te composteren. Zo laat je de natuur haar werk doen in ruil voor krachtvoer.
Laat ook in de rest van je tuin de natuur haar gang gaan. Hoe wilder de tuin, hoe minder werk je zelf hebt met mesten en mulchen.
9. Geniet van je lentefrisse tuin
De allerbelangrijkste stap: genieten! Heb je deze volledige gids doorlopen? Dan is jouw tuin voorjaarsklaar: hoog tijd om jezelf te trakteren op welverdiende rust. En waar pauzeer je beter dan in je lentefrisse tuin?
Kriebelt het nog steeds om enkele hoekjes te optimaliseren? Dit kan je nog doen:
- Haal tuinmeubelen van onder het stof
- Breng kleur aan door nieuwe soorten te zaaien of planten
- Shop nieuwe tuinkussens, een fleurig tafelkleed of andere zomerse accessoires
- Breng sfeervolle verlichting aan
- Maak wat vierkante meters vrij voor een moestuin of start met kruiden kweken in moestuinbakken
Maar eerst: profiteren van de eerste zonnestralen in jouw lentefrisse tuin.
Heb jij groene vingers en ben je op zoek naar een huis met tuin? Ontdek ons aanbod.