Lenen voor je renovatie? Dit kan met de Mijn VerbouwLening
28 mei 2023
De Mijn VerbouwLening werd op 1 september 2022 in het leven geroepen om het investeren in woningkwaliteit en energie-efficiëntie aan te moedigen. Dankzij deze lening kunnen eigenaars-bewoners van de laagste en middelste inkomenscategorie tot 60.000 euro lenen om hun woning te renoveren of voor energiebesparende investeringen. Dit moet je weten over deze lening voor je renovatie.
Voor welke werken?
Deze werken kunnen gefinancierd worden: dakrenovatie, buitenmuurrenovatie, renovatie van buitenschrijnwerk en renovatie van vloeren en funderingen, binnenrenovatie, sanitair en elektriciteit, (hybride) warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler, zonnepanelen. Financiering voor een gascondensatieketel staat enkel open voor de laagste inkomenscategorie en dit tot 2026.
Voorwaarden mijn verbouwlening
- De woning moet minstens 15 jaar oud zijn om in aanmerking te komen.
- Voor investeringen in hernieuwbare energie (warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler, zonnepanelen) kunnen ook recentere gebouwen in aanmerking komen.
- De aanvrager is eigenaar van de woning en is er op het moment van de aanvraag gedomicilieerd of zal er ten laatste over drie jaar gedomicilieerd zijn, of de aanvrager is eigenaar via erfenis of schenking (domicilie niet vereist).
- Mijn VerbouwLening kan in combinatie met een hypothecaire lening, voor zover er voldoende terugbetalingscapaciteit is.
Er wordt rekening gehouden met onderstaande inkomensgrenzen (voor aanvragen vanaf 1 januari 2024):
- Alleenstaande: maximaal inkomen 51.990 euro
- Alleenstaande met 1 persoon ten laste of koppel zonder persoon ten laste: maximaal inkomen 74.820 euro. Dit bedrag wordt verhoogd met 4.170 euro per persoon extra ten laste.
Bedrag en rentevoet
De lening kan worden aangegaan voor een bedrag van minimaal 1.250 euro tot maximaal 60.000 euro. De afbetalingstermijn bedraagt maximaal 25 jaar.
Aanvankelijk ging het om een renteloze lening. Wegens de algemeen stijgende rentevoeten, is de Mijn VerbouwLening niet meer renteloos. De rentevoet wordt één keer per jaar aangepast en is gekoppeld aan de wettelijke rentevoet die wordt bepaald door de federale overheid. Momenteel bedraagt de rentevoet 2,25%.
Hoe aanvragen?
Je kan de lening aanvragen via alle Energiehuizen in Vlaanderen. Vanaf 28 februari 2024 kan dit enkel nog via het online loket. Op basis van je postcode wordt je aanvraag bezorgd aan het juiste Energiehuis. Het Energiehuis onderzoekt je dossier.
Je vraagt de Mijn VerbouwLening op voor de start van de werken. De uiterste opnamedatum van de lening is drie jaar na de ondertekening van de leningsovereenkomst.
Mijn verbouwlening voor verhuurders
De Mijn VerbouwLening is er voor de laagste en middelste inkomenscategorie, maar richt zich ook tot de private huurmarkt. Verhuurders die verhuren via geconventioneerde huur of via een sociaal verhuurkantoor kunnen er ook gebruik van maken. Op die manier worden zij aangespoord om de woningkwaliteit en energiezuinigheid van hun huurwoning te verbeteren.
Hiertegenover staat wel dat verhuurders die gebruik maken van de lening, gedurende een bepaalde tijd een maandelijkse korting moeten toestaan op de huurprijs. Dit om het tekort aan betaalbare huurwoningen op te vangen.
Voor wie niet?
- Wie een renovatiekrediet of rentesubsidie heeft afgesloten, komt niet in aanmerking voor de Mijn VerbouwLening. De twee kunnen niet gecombineerd worden.
- Wie een woning aankoopt met een slechte energieprestatie en dus in aanmerking kan komen voor een rentesubsidie (EPC-label E of F), komt niet in aanmerking voor Mijn VerbouwLening gedurende een periode van tien jaar. Koop je een woning met een slecht EPC-label en je sluit hiervoor geen lening af, dan kan je later ook geen Mijn VerbouwLening afsluiten. Wie een woning met een label A tot D koopt, kan wel in aanmerking komen.
Lees meer over de Mijn VerbouwLening op de website van de Vlaamse overheid. Naast de Mijn VerbouwLening kan je sinds 1 oktober 2022 ook de Mijn VerbouwPremie aanvragen.
Tip!
Ben je van plan om een woning te kopen die om een renovatie vraagt? De vastgoedmakelaar kan je verder informeren over de financiële tegemoetkomingen waar je recht op hebt. Vraag er dus zeker naar. Vind je makelaar op Spotto.
Lees ook
Rentesubsidie vervangt renteloos renovatiekrediet
Woning kopen met slecht EPC? Recht op premie