Inbraakpreventie: met een gerust hart eropuit
19 juni 2024
Start met een veilige basis
First things first: maak het inbrekers moeilijk. Alles toe timmeren tijdens een weekendje weg is natuurlijk onmogelijk, maar zorg voor degelijke sloten, stevige deuren en gelaagd glas.
Langs de achterzijde van een woning genieten inbrekers van meer discretie, maar botsen ze ook minder vaak op weerstand om de deur te forceren. De beveiliging van de sloten is hier met antwoorden het zwakst. Zorg daarom ook daar voor extra veiligheid.
Verder zijn er ongetwijfeld nog meer kwetsbare punten die jouw aandacht verdienen. Inbrekers zoeken uiteraard steeds toegang via de zwakste punten. Denk naast de achterdeur bijvoorbeeld ook aan een kelderopening.
Geef een seintje aan je buren
Een goede buur is beter dan een verre vriend. Trek je eropuit voor een lang weekend of vertrek je op vakantie? Geef een seintje aan jouw buren. Misschien schakel je hen sowieso al in om de planten water te geven en de kat te voeren, maar ook tussendoor kunnen ze een oogje in het zeil houden en eventuele verdachte bewegingen signaleren.
Laat politie patrouilleren in de buurt
Stel ook de politiediensten op de hoogte van jouw vakantie. Tijdens jouw verlof houden zij gratis toezicht door op regelmatige tijdstippen langs jouw woning te patrouilleren. Zo slaap je op twee oren, ook op verplaatsing.
Spaar je online verslag tot na de reis
De meeste inbrekers zijn actief bij afwezigheid van de bewoner(s). Geef hen dus geen vrij spel door realtime informatie te delen over jouw huidige locatie, maar spaar jouw online reisverslag tot thuis. Zo geniet je tijdens je vakantie nóg meer van elk moment: win-win!
Schakel technologie in
Ga je graag nog een stap verder? Voorzie dan een alarmsysteem. Detectoren registreren een verdachte handeling en de alarmcentrale onderneemt actie. Bij een inbraak of poging worden de diensten zo rechtstreeks of onrechtstreeks verwittigd. Ook een deurbel met camera helpt bij inbraakpreventie.
Naast de alarmfunctie schrikt technologie potentiële indringers ook af. Let er toch op dat jouw systeem effectief geregistreerd en geactiveerd is. Inbraken en pogingen waarbij het alarmsysteem geen enkel nut had? Die gebeuren vaker dan je denkt.
Geef een bewoonde indruk
Ook met domotica schakel je technologie in om inbrekers af te schrikken. Bedien de lichten bijvoorbeeld vanop afstand en geef zo een bewoonde indruk. Op die manier schep je een bewoonde indruk en maak je jouw woning onaantrekkelijk voor inbrekers.
Ook tijdens de werkdag
Vergis je niet: de meeste inbrekers zijn actief bij afwezigheid van de bewoner(s), en dat is even vaak ‘s nachts als overdag. Ook tijdens je werkdag kan je dus opgeschrikt worden door verveldend nieuws. Om een groot deel van deze maatregelen te treffen, hoef je natuurlijk niet te wachten tot je volgende vakantie of verlengd weekend.
Beveiliging op maat
Van een stevige basis tot politiediensten en buren die een oogje in het zeil houden en technologische hulpmiddelen: een optimale beveiliging tegen inbraak bestaat uit een combinatie van verschillende factoren. Het spreekt voor zich dat een inbraakwerende deur geen zin heeft als die niet gesloten is.
Beveiliging is dan ook maatwerk. Laat je goed adviseren! In de meeste steden en gemeenten doe je een gratis beroep op een diefstalpreventieadviseur van de lokale politiezone.
Lees er meer over op www.besafe.be, de website van de Algemene directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken.